target
matches-matchstick-flammable-wood-67540

5,5 jaar na mijn burn-out

“Being gifted is a gift. The challenge is to develop the tools to unwrap the paper and know how to use the gift that’s inside”.

Dit is mijn quote over hoe ik het ervaar om hoogbegaafd te zijn. Het beschrijft voor mij precies de uitdaging die hoogbegaafde jongeren tegenkomen, namelijk erachter komen hoe hun ‘cadeautje’ werkt. Want laten we eerlijk zijn: zolang jij niet weet hoe jouw cadeau werkt, of als je überhaupt niet de tools hebt om het pakpapier te kunnen openen, dan heb je er niks aan! Sterker nog, het zal je waarschijnlijk alleen maar tegenwerken met allerlei vervelende gevolgen.

Uitdaging gezocht

Zelf weet ik ook het één en ander over deze vervelende gevolgen. Voordat ik naar de basisschool ging, waren er afspraken gemaakt met de directie over extra uitdagend werk. De directie is deze afspraken echter nooit nagekomen. Daardoor ben ik gedurende mijn basisschooltijd nooit uitgedaagd. Hierdoor heb ik nooit geleerd hoe je om moet gaan met stress of met tegenslagen. Het werd voor mij namelijk zo vanzelfsprekend dat ik alles meteen snapte en dat het meteen goed ging dat ik op de basisschool nooit stress heb ervaren. Daarnaast werd het voor mij ook zo vanzelfsprekend om hoge cijfers te halen zonder daar ook maar iets voor te doen waardoor een faalangstige perfectionist al snel was geboren.

Uitdagende middelbareschooltijd

Omdat ik op de basisschool geen uitdaging heb gehad, werd de overgang naar de middelbare school één grote uitdaging. Door de slechte begeleiding en het missen van uitdagend werk ben ik op de middelbare school keihard onderuit gegaan. Doordat ik zo faalangstig en perfectionistisch was, heeft dat er uiteindelijk toe geleid dat ik een burn-out heb gehad toen ik zestien jaar oud was.

Positieve veranderingen

Inmiddels is het alweer ruim 5,5 jaar geleden dat ik een burn-out heb gehad en sindsdien is er zoveel veranderd! Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gaat nu goed met mij! Dit komt doordat ik bijna 5,5 jaar geleden een belangrijk risico heb genomen: ik heb om hulp gevraagd. Eén van de belangrijkste levenslessen die ik geleerd heb, is dat je risico’s moet nemen voordat je zelfvertrouwen en zelfkennis kunnen groeien. Het eerste grote risico dat ik heb genomen, is dat ik om hulp heb gevraagd. Door dit risico te nemen, ben ik bij een eerstelijns psycholoog terecht gekomen, om de problemen die ik had, aan te pakken. Als ik dat risico niet had genomen, dan zouden mijn zelfvertrouwen en zelfkennis nu niet zo groot zijn.

Positieve spiraal

Om je zelfvertrouwen en zelfkennis te laten groeien, moet je dus risico’s nemen. Als je risico’s neemt en je succesvol bent, dan is een direct gevolg daarvan dat je zelfvertrouwen en zelfkennis zullen toenemen. Hierdoor zal je in het vervolg gemakkelijker andere risico’s durven nemen. Als je dan weer succesvol bent, dan zullen je zelfvertrouwen en zelfkennis nóg meer toenemen. Hierdoor beland je uiteindelijk in een positieve spiraal waarbij je zelfvertrouwen en zelfkennis steeds meer zullen toenemen.

Wat als?

Soms vraag ik mij weleens af hoe het zou zijn geweest als ik geen burn-out zou hebben gehad op mijn zestiende. Eerlijk gezegd zou ik er niets aan willen veranderen: dankzij deze ervaring weet ik nu precies hoe ik in elkaar zit, hoe ik het beste werk en wanneer ik juist blokkeer. En het belangrijkste: ik ben nu gelukkig en geniet weer van het leven! En daarnaast, wat ik heb meegemaakt kan natuurlijk niet meer veranderd worden. Maar ik hoop dat de presentaties die vanuit Stichting SquibS worden gegeven een positief steentje bijdragen aan de positie en de ontwikkeling van hoogbegaafde jongeren.

Presentaties vanuit Stichting SquibS

Stichting SquibS is op verschillende (internationale) conferenties uitgenodigd om presentaties en workshops te verzorgen. Dit begon met een presentatie op de ECHA-conferentie, inmiddels alweer ruim 5 jaar geleden. Verder zijn er ook op andere (internationale) conferenties presentaties gegeven, zoals conferenties van de SLO en de HEMA Conferentie Leiden. Persoonlijk kijk ik met veel trots terug op onze pres(en)tatie op de internationale conferentie in Beijing gedurende de Asia-Pacific Conference On Giftedness.

chinalead

Toekomst

Inmiddels ben ik aan mijn masteropleiding begonnen. Op zich ben ik al erg trots op het feit dat ik nominaal ben afgestudeerd voor mijn bachelor. Het meest trots ben ik echter op het feit dat ik niet in dezelfde valkuilen ben gevallen als tijdens de middelbare school. Het is mij dan ook gelukt om de kennis die ik heb opgedaan in de praktijk op een succesvolle manier toe te passen en daar ben ik zeer trots op! Een andere reden waarom ik niet in dezelfde valkuilen ben gevallen is vanwege een fantastische reis naar Beijing die ik na mijn eindexamen heb gemaakt. Met SquibS hebben we een onderzoeksreis gemaakt naar Beijing waarbij we onder andere gepresenteerd hebben op een internationale conferentie over hoofbegaafdheid. Mede door deze reis heb ik de problemen van de middelbare school achter mij kunnen laten. Wat dat betreft heeft die reis dus mijn middelbare schoolperiode op een fantastische manier afgesloten.

Persoonlijke groei

Door mijn burn-out heb ik dus veel over mijzelf geleerd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik om hulp heb durven te vragen. Als een gevolg van de risico’s die ik heb genomen, de successen die ik heb gehad en mijn zelfreflecties, heb ik dus erg veel over mijzelf geleerd: ik weet nu wie ik ben, hoe ik in elkaar zit, wanneer ik het beste werk en wanneer ik juist blokkeer. Het belangrijkste van allemaal is dat ik nu gelukkig ben en weer van het leven geniet!

Niet voor herhaling vatbaar

Wat wellicht nog belangrijker is, is dat ik weet dat ik nooit meer een burn-out zal krijgen. Dit komt doordat ik sinds mijn burn-out veel positieve veranderingen heb doorgemaakt waardoor ik geen burn-out meer zal kúnnen krijgen. Het is mij namelijk gelukt om de lichtschakelaar op ‘aan’ te zetten en ik zal ervoor zorgen dat het licht nooit meer uitgebrand, oftewel burn-out, zal raken.

Met andere woorden: “I guess I have found a way to turn on the light again and I will make sure it will never burn out again”

Quote Nathalie

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek, sport ik regelmatig en experimenteer ik graag met suikervrij koken.

Reageren