walmart
Dartboard target aim goal achievement concept

Hoe word je een gelukkige perfectionist?

Het is nogal een dingetje onder hoogbegaafden: perfectionisme. Veel van ons hebben er in mindere of meerdere mate mee te maken. De drang om alles wat je doet tot in de puntjes perfect te maken zorgt vaak voor spanningen en frustraties bij groepswerk. Niet alleen de ander, maar ook de perfectionist zelf kan erg ongelukkig worden van zijn gedrag. Wat ze doen voelt snel als niet goed genoeg, ook al is dat het in de ogen van een ander vaak wel.

Loslaten

Er zijn veel verschillende manieren om met perfectionisme om te gaan, en wat het beste werkt verschilt per persoon. De meest gebruikte tactiek is het aanmoedigen van de perfectionist om in te zien dat zijn prestaties wel degelijk goed genoeg zijn en het niet nodig is om ontevreden te zijn of te streven naar beter. Het loslaten van dat perfectionistische gedrag, dus. Makkelijk is dit niet. Het vraagt veel zelfkennis en tijd om je eigen perfectionistische gedrag te herkennen en er uiteindelijk van af te zien.

Dit kan nuttig zijn bij groepswerk, want in dat geval heeft de perfectionist het meeste invloed op andere mensen, en als een gezamenlijk project overdreven kritisch wordt bekeken en bestempeld wordt als ‘niet goed genoeg’ is dat vervelend voor de anderen die eraan mee hebben gewerkt. Net zoals het vervelend kan zijn voor de perfectionist zelf om het idee te hebben het werk van de rest te moeten overnemen of verbeteren. Perfectionisten hebben vaak zelf niet eens door dat ze perfectionistisch zijn; in hun oogpunt is het werk écht niet goed genoeg. Maar wanneer de perfectionist eenmaal doorheeft wat hij doet en groepsgenoten hun gang laat gaan, is iedereen uiteindelijk beter af. De manier van samenwerken wordt er prettiger op.

Motivatie

Het kan veel rust geven om perfectionisme af en toe te laten varen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het per se iets slechts is. Het is vaak juist goed om hard te willen werken en je best te doen, zeker binnen een schoolsysteem dat de motivatie van menig hoogbegaafde de grond in lijkt te boren. Dat ene stapje dichter naar perfectie willen zetten maakt een heel verschil. Stel je toch eens voor dat wij bij Brightlights alle kromme zinnen en vage vergelijkingen uit de eerste versies van artikelen gewoon lieten staan, omdat we het zo wel prima vinden. Dat zou nogal vreemd zijn en bar weinig lezers trekken.

Evenwicht

Dat perfectionisme ook nuttige kanten heeft, neemt helaas niet weg dat je als hoogbegaafde vaak alsnog niet blij bent met je prestaties, ook al heb je er je uiterste best op gedaan.

Als je het zo stelt lijkt het wel erg ellendig om een perfectionist te zijn: als je het loslaat verspeel je je motivatie, maar als je dat niet doet werk je jezelf de put in. Het ligt echter wat genuanceerder dan dat: de gelukkige perfectionist bestaat wel degelijk. De truc ligt in het vinden van een balans: omarm je perfectionisme, maar weet waneer het tijd is om los te laten.

Anne

Anne

Redacteur, 14, houdt van schrijven en droomt ervan een triologie uit te geven. Deel 1 is al onder constructie. Is verslaafd aan muziek en leert songteksten uit haar hoofd als ze niets beter heeft te doen. Leest graag fantasy en horror, maar een beetje literatuur gaat er ook wel in. Haat foto's van zichzelf en selfies nog meer, dus deze hiernaast is een zeldzaamheid.

Reageren