walmart
livestream-tweede-kamer-kiest-nieuwe-kamervoorzitter

Hoogbegaafdheid en het regeerakkoord: laten stikken, of een helpende hand?

Zo, vakantie afgelopen, terug naar de schoolbanken. En niet alleen tienduizenden jongeren en kinderen zijn weer begonnen, ook de politiek is weer begonnen. De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zijn al begonnen met de eerste coalitiegesprekken en de PVV heeft al weer wie-zal-het-zeggen hoeveel Kamervragen gesteld. Maar welke partij heeft het eigenlijk het beste voor met het onderwijs vanuit een hoogbegaafd standpunt?

Laten we eens beginnen met het analyseren van de partijprogramma’s. De verschillen zijn immens, zonder überhaupt naar de inhoud te kijken. Waar de VVD, CDA en ChristenUnie respectievelijk 102, 105 en 110 pagina’s vol hebben geschreven, heeft de PVV maar 1 kantje weten te vullen. Even ter vergelijking; zelfs de politieke partij JEZUS LEEFT, die maar 3100 stemmen had bij de afgelopen verkiezingen, heeft een uitgebreider partijprogramma met meer besproken onderwerpen. Ook heeft de PVV het woord onderwijs niet laten vallen, waar de overige partijen er meestal een heel hoofdstuk aan wijden.

Vervolgens worden we overal doodgegooid met quotes als “Goed onderwijs. Voor de PvdA in ieder geval dat iedereen een gelijke kans heeft om zijn of haar eigen talenten maximaal te ontwikkelen.” of korte leuzen als “Onderwijs als motor van groei en kansengelijkheid” van de D66. Maar waar staan de partijen nou echt voor? In de rest van dit artikel ga ik het voornamelijk hebben over de ontwikkelingen voor de hoogbegaafde leerling. Ook wordt er slechts een selectie partijen vergeleken (VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, FvD en CU).

Wat staat er, kort door de bocht nou in die partijprogramma’s? Zoals gezegd lijkt de PVV onderwijs niet eens te interesseren en nadat de CDA het vorige onderwijsbeleid even flink heeft bekritiseerd gaat het voornamelijk over gelijke kansen. Ook GroenLinks, CU en PvdA besteden hier veel aandacht aan. Vervolgens zijn er maar 3 partijen die in hun programma überhaupt het woord hoogbegaafdheid laten vallen; de D66 heeft een kleine paragraaf gewijd aan ‘achterblijvers en hoogbegaafden’, maar eigenlijk wordt ook hier voornamelijk aandacht gegeven aan de eerste groep. De VVD en de SP hebben beiden wel een klein doch zinnig stukje geschreven. De VVD heeft het over de specialisatie van docenten, mocht dit werkelijk tot stand komen kan dit het begrip voor hoogbegaafdheid wel degelijk bevorderen en kunnen hoogbegaafden zich sneller begrepen voelen door docenten. Dit is niet alleen wenselijk, dit geeft houvast en een meedenkend aanspreekpunt voor hoogbegaafden. De SP schrijft na een alinea over passend onderwijs voor ‘leerlingen met een (ernstige) beperking, gedragsproblemen of zeer lage intelligentie’ ook nog het zinnetje; ‘speciale programma’s voor hoogbegaafden worden beschermd.’ Redelijk nietszeggend maar nog altijd beter dan niks.

Toch wel ironisch dat twee partijen die politiek zo verschillend zijn toch de enigen zijn die iets zinnigs weten te zeggen over hoogbegaafdheid in het onderwijs. Want dat Forum van Democratie een “basisonderwijs naar Fins model, waar onderwijs op maat wordt geboden aan élk kind’ wilt, is wel een hele snelle oplossing om er niks over te hoeven schrijven.

Even terug naar de hamvraag; Welke partij heeft het eigenlijk het beste voor met het onderwijs vanuit een hoogbegaafd standpunt? Ik ben geneigd te kiezen voor de VVD, een partij waar ik het toch niet al te snel mee eens ben. Maar misschien nog wel belangrijker; er is nog lang niet genoeg aandacht voor hoogbegaafden, waar nagenoeg elke partij wel iets heeft gezegd over mensen met een geestelijke beperking of lage intelligentie. Ik zou het nog net geen blamage voor het onderwijs in de politiek willen noemen.

Krijn

Krijn

Redacteur, 14. Ligt het liefst lui op de bank, maar is toch altijd in de weer. Is het liefst al klaar met school maar moet nog een jaar. Slaapt door elke wekker heen en als hij eindelijk wakker is blijft hij alsnog liggen. Spant zich pas in als hij iets leuk vind, en anders stelt hij alles uit. Houdt van gekke dingen en familie.

Reageren