walmart
1496826998174

Ik ben hoogbegaafd, dus…


(Vul onrealistische verwachting naar keuze in op de puntjes)

Niemand vindt het leuk om bevooroordeeld te worden, ook hoogbegaafden niet. Soms kan het echter lijken alsof iedereen zijn oordeel over je klaar heeft zodra ze het stempeltje hoogbegaafd horen. Grote kans dat je ooit wel eens aan iemand hebt moeten uitleggen dat je niet alleen maar met school bezig bent en in je vrije tijd echt wel wat beters te doen hebt dan wiskundige problemen oplossen. Iedereen die hiermee te maken heeft gehad weet dat zo iets niet fijn is. Het is echter moeilijk om aan vooroordelen te ontkomen. Klinkt de titel je bekend in de oren? Dan heb je waarschijnlijk bepaalde verwachtingen waar je van jezelf aan zou moeten voldoen, alleen omdat je hoogbegaafd bent. Deze verwachtingen zijn echter vaak niet realistisch en onmogelijk om waar te maken. Zo heb je, zonder dat je het doorhebt, ook een vooroordeel over jezelf. En net zoals de meeste vooroordelen zijn deze bijna nooit waar.

Ik moet alles meteen goed kunnen
Het hele punt van hoogbegaafdheid is dat je makkelijk leert. En dat makkelijke leren, daar zit het hem in. Hoogbegaafden kunnen over het algemeen nieuwe vaardigheden sneller onder de knie krijgen dan anderen. Het idee dat je iets wat je nooit eerder hebt gedaan meteen goed moet kunnen is echter niet waar. Denken dat je alleen goed bent in leren als je dingen kunt zónder ze te leren is net zo iets als een hardloper die denkt dat hij alleen echt goed is als hij een race kan winnen zonder te lopen. En dat is natuurlijk absurd.
Alle nieuwe dingen zal je moeten leren, en of je dat nou zelf doet of met een beetje hulp en uitleg maakt niet uit, en het is ook niet meer dan normaal als niet alles wat je probeert meteen lukt. In zo’n geval moet je niet bang zijn om hulp te vragen, en eraan denken dat sommige dingen alleen te leren zijn met tijd, moeite en heel veel oefening, hoe slim je ook bent.

Ik moet altijd goede cijfers halen
Een resultaat van het makkelijke leren van hoogbegaafden is meestal goede cijfers op school. Een wat slechter cijfer is dan even schrikken. Als hoogbegaafde zou je toch altijd goede cijfers moeten halen als je je best doet?
Daar zit een kern van waarheid in. Vaak kan een gemotiveerde hoogbegaafde met regelmaat torenhoge cijfers halen. Maar je kunt nog zó gemotiveerd zijn, het kan iedereen overkomen dat die woordjes gewoon even je hoofd niet in willen, of dat je dat je die ene belangrijke formule net voor de toets vergeet. Iedereen is wel eens moe of verliest wel eens zijn concentratie en soms lukt het gewoon even niet, hoe hard je ook je best doet. Dat zegt niets over je intelligentie, maar eerder over je menselijkheid. Een computer kan een enorme hoeveelheid informatie opslaan en perfect reproduceren, doorwerken zolang de stekker in het stopcontact zit en heeft nooit iets anders te doen. Maar mensen zijn nou eenmaal geen computers. Ook hoogbegaafden niet.

Ik moet later dokter of wetenschapper worden

Het word al vanaf de basisschool gezegd: je moet altijd het hoogste kiezen wat je aankan, want dan heb je later meer te kiezen. Als je het aankan zou je dus een gecombineerd profiel van natuur en techniek en natuur en gezondheid moeten kiezen, het liefst nog met een paar extra vakken erbij. Met dat profiel zou je later dokter of wetenschapper kunnen worden. Niet omdat je dat leuk vind, maar omdat je het kan.
Als je dit echter zelf ook graag wilt dan moet je het vooral doen. Maar als je een toekomst als dokter of wetenschapper niet ziet zitten, waarom zou je dan tijd en moeite steken in het leren van een vak wat je niet leuk vind en waarvan je later alleen maar ongelukkig word? Omdat je het kan? 
Deze wereld heeft net zo goed behoefte aan schrijvers en kunstenaars en journalisten en leraren, en nog zo veel andere beroepen. Als je word wat je wilt worden dan verspil je je talent niet, maar bereik je juist je volle potentie. Laat niemand anders, inclusief jezelf, je iets anders wijsmaken.

Anne

Anne

Redacteur, 14, houdt van schrijven en droomt ervan een triologie uit te geven. Deel 1 is al onder constructie. Is verslaafd aan muziek en leert songteksten uit haar hoofd als ze niets beter heeft te doen. Leest graag fantasy en horror, maar een beetje literatuur gaat er ook wel in. Haat foto's van zichzelf en selfies nog meer, dus deze hiernaast is een zeldzaamheid.

Reageren