walmart
eenzaam

Slim zijn is geen feestje

De laatste jaren is de aandacht en het begrip voor mensen die hoogbegaafd zijn flink verbeterd, maar de situatie kan nog veel beter. Veel van die ‘hb-ers’ worstelen niet alleen met hun omgeving, maar ook met zichzelf. Die intelligentie vormt vaak een obstakel in het dagelijks leven, terwijl er juist allerlei kansen liggen. Hoe is deze situatie ontstaan en wat kunnen we doen om nog meer obstakels weg te nemen?

Van hoogbegaafdheid wordt gesproken bij een IQ vanaf 130. Naar schatting scoort ruim 2-2,5 procent van de bevolking zo’n hoog IQ. Het gemiddelde IQ in Nederland is 100. Hoewel slimheid vaak als een positieve eigenschap wordt gezien, ervaren veel hoog intelligente mensen dit niet zo. Enkele vaak voorkomende symptomen van hoogbegaafdheid zijn bijvoorbeeld dat ze zich anders voelen dan de rest,een gebrek aan zelfvertrouwen, perfectionisme en zichzelf streng willen aanpakken. Hoogbegaafden zakken procentueel ook vaker weg in een depressie en zelfmoord komt meer voor.

Daar komt nog eens bij dat hoogbegaafden vaak op sociaal vlak niet goed om kunnen gaan met mensen die een laag of gemiddeld IQ hebben; die zouden te langzaam denken en stappen die voor een hoogbegaafde als logisch beschouwd worden niet begrijpen, iets wat als ergerlijk beschouwd wordt. In het bedrijfsleven of bij een studie is dit natuurlijk erg hinderlijk. Een deel van de hoogbegaafden functioneert dan ook slecht op school en op het werk of zit thuis. Sterker nog; hoe hoger het IQ, hoe groter het risico dat zo’n kind zijn middelbareschooldiploma niet haalt, afhaakt of in de problemen komt.

Maar hoe kunnen deze problemen de wereld uit worden geholpen? Er is de laatste jaren al veel gedaan voor de ‘integratie’ van hoogbegaafden in de maatschappij. Denk hierbij aan voorlichtingsavonden op basis- en middelbare scholen of aan de week van de hoogbegaafdheid, waarbij allerlei activiteiten door het land worden georganiseerd. Maar toch wordt hoogbegaafdheid niet altijd herkend of er wordt verkeerd mee omgegaan. Het beste blijft toch altijd om de intelligentie te testen. Misschien zou het wel een verplicht onderdeel moeten worden in groep 4, want zolang hoogbegaafdheid niet wordt (h)erkend, wordt het voor een hoogbegaafde erg lastig om van zichzelf te houden.

Krijn

Krijn

Redacteur, 14. Ligt het liefst lui op de bank, maar is toch altijd in de weer. Is het liefst al klaar met school maar moet nog een jaar. Slaapt door elke wekker heen en als hij eindelijk wakker is blijft hij alsnog liggen. Spant zich pas in als hij iets leuk vind, en anders stelt hij alles uit. Houdt van gekke dingen en familie.

Reageren