walmart
In this image released by ABC, Kiefer Sutherland portrays Tom Kirkman in a scene from, "Designated Survivor," premiering Wednesday, Sept. 21. (Ben Mark Holzberg/ABC via AP)

The real “Designated Survivor”

Inmiddels is het tweede deel van seizoen 1 van Designated Survivor bijna afgelopen. Woensdag 17 mei is de laatste aflevering van het eerste seizoen. Voor wie het de serie nog niet gekeken heeft: deze fantastische serie gaat over Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) die plotseling president van Amerika wordt. Tom Kirkman is de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (U.S. Secretary of Housing and Urban Development). Hij wordt na een aanslag op het Capitool, waarbij de president en alle andere leden van het kabinet omkwamen, meteen beëdigd als president. Er blijkt echter een raadselachtige overlevende van de aanslag te zijn, Peter MacLeish: want hoe is het mogelijk dat hij als enige net op tijd uit de vergaderzaal van het Capitool is gegaan en is terug gevonden in “Room 105” in het Capitool? Dat is dezelfde ruimte waar Hannah Wells, FBI-agente, na de aanslag onderzoek naar doet. Dat zet je aan het denken over wie nou eigenlijk de échte Designated Survivor uit deze serie is: is het Tom of is het eigenlijk Peter? Voor wie nog niet overtuigd is, kun je hier de trailer vinden.

De aangewezen overlevende

Tijdens de State of the Union is Tom de Designated Survivor, maar wat is dat nou eigenlijk? Een Designated Survivor, oftewel de “aangewezen overlevende”, is een persoon in de presidentiële lijn van opvolging. Diegene is meestal lid van het Amerikaanse kabinet. Deze persoon is op een veilige en geheime locatie terwijl de president van Amerika en andere hoge leiders van Amerika (zoals de vicepresident en overige leden van het kabinet) op één locatie zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de State of the Union en de presidentiële inhuldigingen. Gelegenheden waarbij de president, de vicepresident en andere leden van het kabinet bij elkaar zijn, zijn erg risicovol. Daarom zit de Designated Survivor op een andere veilige en geheime locatie, ver weg van de rest van de leiders van Amerika. Dit is bedoeld om de continuïteit van de Amerikaanse overheid te kunnen garanderen in het geval dat een catastrofale gebeurtenis de president, vicepresident en andere hoge ambtenaren in presidentiële lijn van opvolging doden. Als zoiets ooit gebeurt, dan wordt de hoogst overlevende in de presidentiële lijn van opvolging de waarnemende president volgens de Presidential Succession Act. In het geval dat alle aanwezigen op die ene locatie gedood worden, dan wordt de Designated Survivor de waarnemende president. Hierdoor is er dus iemand die na zo’n catastrofale gebeurtenis het land kan besturen.

Real life Designated Survivors

Tijdens de Koude Oorlog is het fenomeen Designated Survivor ontstaan. Dit kwam door het risico van een nucleaire aanval. Alleen leden van het kabinet die in aanmerking komen om in presidentiële lijn van opvolging te komen, kunnen Designated Survivor worden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je geboren zijn in Amerika, tenminste 35 jaar oud zijn en tenminste 14 jaar in Amerika wonen. Online zijn lijsten te vinden van eerdere Designated Survivors waarbij beschreven staat tijdens welke gelegenheid de aangewezen overlevende was uitgekozen en wie hij of zij was.

Designated Survivor – part 2

In het echt is het gelukkig nog nooit voortgekomen dat de Designated Survivor de waarnemende president is geworden, maar deze serie laat zien wat er zou kunnen gebeuren als het ondenkbare toch plaatsvindt. De cliffhanger van de laatste aflevering van het eerste deel was een kogel die werd afgevuurd tijdens een officiële gelegenheid. Wie precies die kogel raakt of juist ontwijkt is bekend want het tweede deel van het eerste seizoen wordt inmiddels uitgezonden. Gedurende die afleveringen zal er ook meer duidelijkheid komen over de rol van Peter MacLeish in de Capitool aanslag en wellicht wordt het dan ook duidelijk wie de échte Designated Survivor in deze serie is.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren