walmart
congress-may-require-police-to-get-a-warrant-for-your-e-mails-21c4ca457e1

Profileren in alle vormen en maten

Sinds afgelopen zomer is de discussie over het onderwerp etnisch profileren weer opgelaaid doordat het onderwerp regelmatig in het nieuws is geweest. Zo stonden de krantenkoppen vol over rapper Typhoon en keeper Kenneth Vermeer die door de politie staande zijn gehouden, wat gelinkt werd aan etnisch profileren. Daarnaast is het onderwerp ook uitgebreid aan bod gekomen in programma’s zoals Pauw en Zondag met Lubach. Maar wat is etnisch profileren nou eigenlijk?

Etnisch profileren

Volgens Amnesty International is etnisch profileren een vorm van discriminatie: “het is een vorm van discriminatie waarbij de politie iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt, (mede) vanwege zijn huidkleur of herkomst en zonder goede en geldige reden”, aldus Amnesty International.

Het standpunt van Amnesty International over etnisch profileren is duidelijk, net zoals het standpunt van politieagenten op basis van een studie.

Verschillende politieke meningen

Zo blijkt dat politieagenten het terecht vinden dat ze etnisch profileren. Uit de studie “Boeven vangen” blijkt dat politieagenten gebruik willen maken van stereotypen om boeven te vangen en politieagenten vinden etnisch profileren een onmisbaar onderdeel van hun werk. Demissionair minister van Veiligheid & Justitie, Ard Var der Steur (VVD), vindt etnisch profileren bij de politie echter “onacceptabel”. Halbe Zijlstra, mede VVD’er, vindt daarentegen dat etnisch profileren “er nu eenmaal bij hoort”.  Over de effectiviteit van etnisch profileren is in Nederland geen onderzoek gedaan. Internationaal onderzoek toont aan dat etnisch profileren niet effectief is. Er is echter een vorm van profileren die wél op een positieve manier wordt ingezet.

Een positieve manier van profileren

In de hit serie Criminal Minds wordt namelijk gebruik gemaakt van criminal profiling. Deze manier van profileren is een gedrags- en onderzoeksinstrument die agenten, profilers genaamd, in staat stelt om een profiel te maken van (onbekende) daders. Door het maken van dit criminal profile, wordt het mogelijk om de dader van een misdrijf te identificeren op basis van hoe de misdaad is gepleegd, de bewijzen die achter zijn gebleven maar soms ook door hoe het slachtoffer is achtergelaten. In de serie Criminal Minds zijn de meeste hoofdpersonages profilers. Deze personages zijn allemaal FBI-agenten in de Behavioural Analysis Unit, oftewel BAU. Dit team is in de serie gevestigd in Quantico en lost uiteenlopende zaken op door heel Amerika. Doordat het team uiteenlopende, maar vooral heftige zaken oplost, heeft elk hoofdpersonage een persoonlijk trauma meegemaakt. Dit is door de makers bedacht om het verhaal van de hoofdpersonages te matchen aan de intensiteit van de (moord)zaak.

Het maken van een criminal profile

Gedurende een aflevering maken de agenten een profiel om de dader van het misdrijf op te kunnen sporen. Door het onderzoeken van de crime scene is het voor de profiler mogelijk om verschillende aspecten van de Unsub, de UNknown SUBject oftewel de verdachte van het onderzoek, in te schatten. Zo is het voor de profilers mogelijk om in te schatten wat het geslacht, de leeftijd en mentale toestand is van de UnSub. Vervolgens wordt dat profiel gedeeld met de lokale autoriteiten en media om op die manier de dader op te sporen. Over het algemeen lukt het de BAU-agenten om op basis van hun gemaakte profile, de dader uiteindelijk op te sporen.

Meer zien van de makers van deze serie? Dat kan, behalve het originele Criminal Minds zijn er inmiddels ook twee spin-offs van deze serie, namelijk Criminal Minds: Suspect Behaviour en Criminal Minds: Beyond Borders. Daarnaast is onlangs ook de serie Stalker gestart. Deze serie is ook door de makers van Criminal Minds gemaakt.

 

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren