walmart
sandy_2years

De naam van een orkaan

Debbie is inmiddels aan land gekomen in Australië en de schade van deze orkaan lijkt mee te vallen. Als het over orkanen gaan die aanzienlijke schade hebben aangericht, denkt men al snel aan de orkanen Katrina, Rita en Matthew. Orkaan Katrina verwoeste in 2005 New Orleans in Amerika. Een zwaar getroffen plaats door orkaan Rita is het plaatsje Nederland in Amerika, ook in 2005. Een meer recentere verwoestende orkaan was orkaan Matthew uit 2016. Deze orkaan is de meest dodelijke tropische storm in lange tijd die de Caraïben heeft getroffen. Maar waar komen deze namen voor tropische cyclonen vandaan en door wie worden ze bedacht?

Tropische cyclonen

Een tropische cycloon is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel van windkracht 12 overschrijdt. In de praktijk betekent dit dat er windsnelheden voorkomen van ongeveer 117 kilometer per uur, oftewel meer dan 63 knopen. Afhankelijk van de locatie wordt een tropische cycloon ook wel een orkaan, een tyfoon of een taifoen genoemd. Al deze natuurverschijnselen krijgen een naam.

Maar waarom?

De reden dat tropische cyclonen namen krijgen is eigenlijk erg simpel: om duidelijkheid te geven aan de bevolking. Een weerman kan het zelf goed volgen als hij het heeft over een orkaan die zich op 70 graden westerlengte en 20 graden noorderbreedte bevindt en die de komende paar uren westwaarts trekt waarbij de kracht toeneemt. Dit is echter niet of nauwelijks te volgen voor leken, oftewel de gewone bevolking. Dus om duidelijk te kunnen communiceren met de bevolking over de tropische cyclonen worden er namen aan gegeven. Daarnaast is het ook mogelijk dat er in een gebied een tweede of misschien wel een derde storm ontwikkelt. Dan is het wel zo handig om de verschillende stormen uit elkaar te kunnen houden door het gebruik van namen.

Oorsprong van naamgeving

In het verleden werden orkanen aangeduid met een nummer, maar na de Tweede Wereldoorlog is besloten deze aan te duiden met namen. De namen die orkanen krijgen staan vooraf al vast en zijn terug te vinden in orkanennamenlijsten. Voor elk geografisch gebied met veel stormen worden andere orkanennamen gebruikt. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) deelt sinds 1945 namen uit. Een opmerkelijk detail hierbij is dat orkanen tot 1979 alleen maar meisjesnamen kregen.

Systematiek van naamgeving

De systematiek achter de naamgeving van orkanen is ook vrij simpel. Voor elk gebied zijn er 6 namenlijsten: voor elk jaar is er één lijst. Na 6 jaar start de WMO weer met de eerste lijst. De eerste orkaan van elk jaar krijgt een naam die begint met de letter a, de tweede orkaan krijgt een naam die begint met de letter b, de derde met de letter c enzovoorts. In sommige regio’s worden wel namen gebruikt die beginnen met een X of een Z en in andere regio’s niet. Mochten er in een jaar meer cyclonen voorkomen dan het aantal namen op de lijst, dan worden de rest van de orkanen van dat jaar aangeduid met de letters van het Griekse alfabet.

Geschrapte namen

In bijzondere omstandigheden worden de namenlijsten aangepast. Dit is bijvoorbeeld het geval als een orkaan zoveel dood en verderf heeft gezaaid in een bepaalde regio, dat die naam specifiek aan die tropische storm wordt toegewezen. In dat geval kan er door de WMO-commissie besloten worden om de naam van de lijst te schrappen, zoals bijvoorbeeld gebeurd is met Katrina. Een andere opmerkelijke naam die geschrapt is, is Isis. Deze naam is afkomstig van een Egyptische godin. Vanwege de associatie met de terreurgroep IS dan wel ISIS, werd besloten deze naam te verwijderen. Inmiddels is Isis vervangen door Ivette. Andere namen die eerder vanwege politieke redenen van de lijst werden verwijderd waren de namen Adolph en Israël.

Het is dus niet zo dat een naam van een orkaan zomaar gekozen wordt. Hier zit altijd enige logica aan verbonden, en nog niet eens zo heel lang. Maar de kans dat je je eigen tropische storm krijgt, tja. Die is wel erg klein.

Foto door PBS NewsHour

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren