fortnite
zkvbm2_dp84-didier-weemaels

Bereid meisjes voor op werk, geef ze meer zakgeld

Jullie krijgen misschien ook zakgeld, of hebben het ooit gekregen. Misschien moet je er klusjes voor doen, of misschien krijg je het gewoon. Je hebt vast ook weleens je eigen zakgeld vergeleken met het zakgeld van anderen. Altijd zullen er onderlinge verschillen blijven, maar nooit dacht men dat meisjes minder zakgeld krijgen dan jongens. Hoe kan dit gat tussen mannen en vrouwen nog steeds zo groot zijn in 2017?

Minder salaris

Al jaren is bekend dat vrouwen later minder salaris verdienen dan mannen. Maar nu blijkt het probleem veel erger, als uit de cijfers van een Brits onderzoek blijkt dat meisjes €2,55 minder krijgen dan jongens per week.  Ook zouden jongens meer vrijheid krijgen over wat ze kopen met hun zakgeld. Meisjes zijn dan ook langer afhankelijk van hun ouders dan jongens. Wel krijgen meisjes meer kledinggeld, maar ook dat idee is achterhaald, aangezien jongens hun kleren gewoon krijgen.  Sterker nog, hoewel jongens hun zakgeld op standaard dagen krijgen, krijgen meisjes hun zakgeld meestal alleen als ze iets willen kopen, waardoor ze niet weten hoeveel geld ze eigenlijk hebben. Dit is gek, aangezien meisjes eerder volwassen zouden worden dan jongens, en ze zouden verantwoordelijker met geld om kunnen gaan.

Gratis werken

Na dit onderzoek zijn er nog een aantal andere onderzoeken gestart die allemaal hetzelfde zeggen. En zelfs bij bijbaantjes begint dit te spelen. Het verschil is zelfs zo groot, dat vrouwen gemiddeld een maand per jaar “gratis” werken, en meisjes 13 weken extra nodig hebben om het jaarlijkse zakgeld van jongens ook te krijgen. Deze schandalige onthulling is het toppunt vinden vele . Er moet nu snel iets worden gedaan, want het verschil blijft groeien. Meisjes krijgen vroeg al met deze verschillen te maken, en nog steeds veel vrouwen stoppen met werken als ze kinderen krijgen. Dit zou, volgens organisaties voor vrouwen, uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot de grote verschillen uit de 20e eeuw. Ook steeds meer mannen worden daarentegen een huisvader, zowel door scheiding als doordat hun vriendin haar eigen baan wilt behouden. Toch zou dit niet leiden tot eerlijke verhoudingen.

Dit gaat ook niet snel veranderen: al jaren blijft de trend, en er komen geen grote verandering in de opvoeding van kinderen. Jongeren nemen namelijk nog vaak de opvoedstijl van hun ouders over. Op het moment dat de ouders hun kinderen op een oneerlijke of geslachtsgebonden manier opvoeden, zullen die kinderen dat later ook gaan doen bij hun eigen kinderen.

Dit is een angstaanjagend vooruitzicht, en dit moet ook voorkomen worden. Gelukkig worden er ook wetten aangenomen in verschillende landen die bedrijven verplichten om vrouwen evenveel te betalen, en om vrouwen in het bestuur te hebben. Maar of dit genoeg is weten we nu nog niet.

Krijn

Krijn

Redacteur, 14. Ligt het liefst lui op de bank, maar is toch altijd in de weer. Is het liefst al klaar met school maar moet nog een jaar. Slaapt door elke wekker heen en als hij eindelijk wakker is blijft hij alsnog liggen. Spant zich pas in als hij iets leuk vind, en anders stelt hij alles uit. Houdt van gekke dingen en familie.

Reageren