fortnite
maxresdefault

YouTubeveganisme: dierenredders of dieetdictators?

Stel dit voor: ’s ochtends opstaan om te ontbijten. Laat het brood, de eieren, de hagelslag en de melk maar links liggen en pak maar een tros bananen. Als middageten staat op het menu: bananen. Avondeten: het liefst ook bananen.

YouTuber Leanne Rattcliffe, beter bekend als Freelee the banana girl, zweert bij dit dieet. Ze is al jaren veganist en heeft ontdekt dat dit bananendieet ervoor zorgt dat ze veel afvalt en zich het best voelt. Freelee claimt een veganistische dieetgoeroe te zijn en alles te weten over gezonde voeding. Haar mening? Iedereen moet veganist worden.

Veganisme

Freelee zelf is al tien jaar lang veganist. Dit houdt in dat ze op geen enkele manier dierlijke producten nuttigt. Ze laat dus niet alleen vlees staan, zoals een vegetariër, maar blijft bijvoorbeeld ook af van melk, eieren, boter en kaas. Het dragen van dierlijke producten staat ook buiten kijf, met bont of leer zal ze nog niet dood gevonden willen worden.

Op medisch vlak is er dan ook veel controverse over de gezondheid van deze levensstijl. Veganisten hebben een verhoogde kans op een tekort aan belangrijke voedingstoffen zoals ijzer, eiwit en vitamine B12. is gebleken dat veel veganisten kampen met een tekort aan de vitamine B12. Deze vitamine zorgt ervoor dat bloed gevormd kan worden en de hersenen goed kunnen functioneren. Het feit dat 92% van de veganisten hier een tekort aan heeft is volgens veel artsen zorgwekkend.

Wetenschap versus veganisten

Sommige veganisten beweren daarentegen dat ze zich gezonder en energierijker voelen dan ooit omdat ze alle ‘’walgelijke’’ dierlijke vetten uit hun eetpatroon hebben verwijderd. Regelmatig vertellen veganisten, onder andere Freelee, dat mensen nooit gemaakt zijn om carnivoren te zijn, omdat onze voorouders dit ook niet zijn.

‘’Je kunt toch niet serieus kijken naar zo’n ei en zeggen dat het er lekker uitziet, wetende dat daarvoor duizend mannetjeskuikens zijn gestorven?’’ ‘’Het is 2016 en dit meisje eet nog steeds kaas, dat is gestoord! Het is zo slecht en ongezond, zoveel onderzoekers zien verbanden met ernstige ziektes.’’ – Dat zijn enkele uitspraken van Freelee die ze doet in video’s over het eetgedrag van andere YouTubers. Ze schuift dus niet onder stoelen of banken hoe ze nadenkt over mensen die geen veganistische leefstijl aanhouden. Tijdens haar video’s lukt het haar om niet-veganisten een enorm schuldgevoel aan te praten: Freelee is van mening dat vleeseters het niet verdienen om te leven en dat iedereen gedwongen moet worden om veganist te zijn. Al deze ongenuanceerde en onaardige opmerkingen maken haar ongeliefd.

Zelf heeft ze echter al vaak genoeg geuit dat het haar niets doet dat mensen haar niet mogen, het gaat haar erom dat ze haar boodschap naar buiten brengt. Het feit dat ze een hele rage heeft gestart om veganist te worden, is haar het meeste waard.

Veganisme als dieet

Freelee claimt dat je alleen van veganistisch eten op een gezonde manier kan afvallen. Mensen kiezen ervoor om minder te gaan eten, lettende op calorieën. Dit is ontzettend slecht voor je functioneren. De sleutel ligt bij het soort eten; als je veel veganistisch eten consumeert dat hoog is in koolhydraten en laag is in vetten, val je af zonder jezelf te hoeven te verhongeren, aldus Freelee.

Voor Freelee is alle promotie goede promotie, maar dit verandert wel de initiële reden waarom veel kijkers veganist worden. Steeds vaker worden mensen veganist om af te kunnen vallen. Hierdoor zijn sommige mensen maar van korte duur veganist, omdat ze het wegens hun gebrek aan morele drijfveren niet meer volhouden. Veganist worden gaat dus niet zo zeer meer om het welzijn van de dieren en de wereld om je heen maar eerder om slanker worden. Hetgeen wat aan veganisme ten grondslag ligt wordt hierdoor genegeerd.

Al met al is Freelee The Banana Girl een markante veganist die haar boodschap verspreidt over het internet.  Een definitief oordeel over haar is moeilijk te vormen: enerzijds bekritiseert ze andermans video’s zwaar en geeft ze haar ongezouten en soms beledigende mening over niet-veganisten. Anderzijds heeft ze er wel voor gezorgd dat veel meer mensen het veganisme zelf gaan overwegen als mogelijke levensstijl, al is het maar voor even. Als veganist is ze zo onvermijdelijk aanwezig ien maakt ze mensen er bewust van welke gruwelen zich afspelen in de dierenindustrie. Had ze nu een kanaal gestart waarop ze alleen maar veganistische recepten plaatste en niemand beledigde of bekritiseerde, dan was het fenomeen veganisme nooit zo in opkomst geweest en had het nooit zoveel aandacht gekregen.

Beeld: YouTube

Juliet

Juliet

16, zit in 5gym. Literatuurfanaat, die van dichten en schrijven houdt. Filosofeert te veel over het leven in plaats van eindelijk eens aan huiswerk Latijn te beginnen. Denkt graag na over kaartcombinaties bij bridge, tekent veel en is gek op haar twee teckels.

Reageren