fortnite
577d0e53c36188f57e8b459d

De oudste bank van de wereld staat op omvallen: hoe dan?

De bankencrisis mag dan in ons prachtige Nederland allang voorbij zijn, maar niets is minder waar in de pizzalaars van Europa. De bank Monte dei Paschi di Siena, een bank die al sinds 1472  op de Italiaanse valuta past, zit dusdanig in de penarie dat ze dreigen om te vallen. Vorig jaar december is al geprobeerd om de bank te redden met private gelden, maar dit liep uit op een debacle. Gaat de oudste bank ter wereld dit overleven?

Hoe kon de bank in de problemen komen?

De bank kreeg het voor elkaar om in 1972 zijn 500-jarige bestaan te vieren, probleemloos. De grote problemen ontstonden dan ook pas in de daaropvolgende eeuw, medio 2007. Monte dei Paschi nam in dit jaar Antonventa over voor ruim 9 miljard euro, een Italiaanse bank die tot op dat moment in handen was van Banco Santader, een Spaanse bank. Die het trouwens had gekocht van ABN Amro, voor 6,6 miljard euro. Beetje jammer alleen dat de Toscaanse bank niet even de boeken heeft gecontroleerd van Antonventa toen het haar overnam. Vlak nadat de overname afgesloten was, brak de pleuris uit op de financiële markt, iets wat wij nu aanduiden als ‘financiële crisis’.

De bank nam namelijk bij de overname van Antonventa malafide leningen over. Deze waren in de boeken een andere waardering gegeven dan ze in werkelijkheid waard waren, zoals ik ook al beschreven heb in de artikelen reeks over de Amerikaanse bankencrisis.

Door het aanpassen van deze waardering naar de hand van de bank, leek de lening een hogere kans op terugbetaling te hebben en minder risicovol dan in werkelijkheid het geval was.

Je voelt de grap al aankomen; de crisis brak uit en het overgrote deel van deze leningen werd niet meer terugbetaald. Dit resulteerde erin dat Monte Dei Paschi met de staart tussen de poten naar de Italiaanse overheid moest, om met de pet rond te gaan. De overheid moest bijspringen om de bank überhaupt levensvatbaar te houden.

Tweede kans

Maar de bank zou schoon schip maken en deze slechte leningen lozen, was de afspraak. Niet te vergeten dat bankiers bankiers blijven, en in 2016 platgingen tijdens de stresstest van de EBA. Als de wereldeconomie nogmaals in een crisis terecht zou komen, of zelfs maar een beetje tegen zou zitten, dan zou Monte dei Paschi megaverliezen lijden. In het slechtste scenario, een financiële schok van drie jaar, voorspelde de EBA dat het bufferkapitaal van Monte dei Paschi niet voldoende zou zijn. De bank lijdt onder het grote aantal slechte leningen. Volgens de toenmalige schatting ging het om 47 miljard euro aan leningen waarvan een groot deel niet zou worden terugbetaald.

De bank kreeg tot het einde van het jaar om een plan op te stellen om het bufferkapitaal aan te vullen, maar het bedrijf kwam in tijdnood. Het Italiaanse referendum over een staatshervorming en het aftreden van premier Matteo Renzi gooiden verder roet in het eten. Voor buitenlandse investeerders is deze extra onzekerheid niet aantrekkelijk, en deze stapten dan ook massaal uit de Italiaanse conglomeraat.

McPaschi menu met extra rente

Werd in januari 2016 nog 100 euro voor een aandeel Monte dei Paschi betaald, in de eerste week van 2017 heb je al je eigen stukje Italiaanse bank voor minder dan een menu bij de McDonalds.

De bank zal de komende maanden nieuw geld moeten aantrekken, en private investeerders houden de boot af. Het zal dus aankomen op staatssteun, en het is nog maar de vraag of ze deze zal ontvangen. We houden ons hart vast.

Joran-Lars

Joran-Lars

Joran-Lars is 18, Adjunct-hoofdredacteur, volgt een opleiding die 'm geen fluit interesseert en komt zijn dagen door met zijn voetjes op tafel. Buiten school besteedt hij zijn tijd vooral aan lezen en schrijven, en het ondernemen van de meest doldwaze avonturen. Schrijft bij Brightlights over alles wat hem te binnen schiet, wat vaak resulteert in een klaagzang. Lezen op eigen risico!

Reageren