walmart
avy5cyt_ax0-igor-ovsyannykov

Waarom deze aanslag nóg harder aankomt: het was te voorkomen

In de basis zijn aanslagen sowieso geen feestje. Maar is het mogelijk dat de ene aanslag het morele besef harder aantast dan de ander? Ik denk van wel. Voorbeeld hiervan is de recente aanslag in Berlijn; eentje van het kaliber waar je je onmogelijk tegen kunt wapenen. Of was er toch een oplossing mogelijk geweest?

Bij een aanslag waar gebruik gemaakt wordt van een vuurwapen, is het antwoord simpel; strengere regelgeving op vuurwapenbezit. Bij een bomaanslag moet strenger gecontroleerd worden op tassen en verdachte personen. Maar hoe bescherm je je burgers als staat tegen een aanslag met een voertuig? Betonblokken of zelfs een volledig verbod op autoverkeer bij een speciale gelegenheid lijken geen optie, en zo komt men spoedig tot de conclusie; hoe cru het ook is, we hadden dit niet kunnen voorkomen, en zullen ook in de toekomst niet instaat zijn onze burgers te beschermen tegen deze vorm van terreur.

Nu er steeds meer informatie binnendruppelt over de toedracht van de aanslag, wordt langzaam maar zeker bekend dat de Duitse veiligheidsdienst een figuurlijke schop onder ‘dem Arsch’ verdient. De schobbejak die zo vriendelijk was een Poolse chauffeur van zowel z’n truck als z’n leven te ontdoen, en vervolgens met 70 kilometers per uur deze truck in een kerstmarkt te drukken, stond al maanden op de watchlist van de inlichtendienst. Het was zelfs zo erg, dat de Marokkaanse overheid enkele weken voor de aanslag de Duitsers al wist te melden; jongens, die gast is instaat een aanslag te plegen, even opletten als je wilt. En toch wist het fout te gaan.

Het is dus te stellen dat de aanslag voorkomen had kunnen worden in een eerder stadium, iets met betere controle en preventief mensen onder controle zetten. Maar zodra dit geen optie meer was, was er in principe ook geen houden meer aan. Een laatste redmiddel voor dit soort aanslagen is er gewoon niet, want to be honest; een truck ramt zich met een dermate hoge snelheid écht wel door dat lullige betonblokje, of een prachtige houten bloembak (zo een die de Nederlandse overheid nu spontaan laat plaatsen bij kerstmarkten). Voorkomen is beter dan genezen was nog nooit zo’n pijnlijke uitdrukking, als enkele dagen na de ramp in Duitsland.

Joran-Lars

Joran-Lars

Joran-Lars is 18, Adjunct-hoofdredacteur, volgt een opleiding die 'm geen fluit interesseert en komt zijn dagen door met zijn voetjes op tafel. Buiten school besteedt hij zijn tijd vooral aan lezen en schrijven, en het ondernemen van de meest doldwaze avonturen. Schrijft bij Brightlights over alles wat hem te binnen schiet, wat vaak resulteert in een klaagzang. Lezen op eigen risico!

1 reactie

  • Ik snap je gedachte, maar het is erg makkelijk om achteraf commentaar te hebben op de handelswijze. Hoe moet je zoiets voorkomen? Je kan mensen niet preventief oppakken, zonder bewijslast. En misschien was die bewijslast wel niet concreet genoeg.
    Ik raad aan om je te verdiepen in de bureaucratie van zo’n terreurprotocol, en hoe moeilijk het wel niet kan zijn om zo’n iemand tóch op tijd te pakken. Een lone wolf is nou eenmaal sneller dan een grote organisatie.

    Ik vind het ook inderdaad een trieste gebeurtenis. Maar ik heb geen kennis van inlichtingendiensten, dus wie ben ik om hier
    – onbekwaam – commentaar op te hebben?

    Over die preventieve controle: doei privacy? Dan ben je dus je vrijheid kwijt als burger. Telefoontjes getapt, internetverkeer geanalyseerd, preventieve controle..