walmart
b-foto2

Throwback Thursday – De studiereis naar Beijing

Inmiddels is het ruim 2 jaar geleden dat ik deelnam aan fantastische studiereis naar Beijing. Met veel plezier kijk ik regelmatig nog mijn Beijing-fotoboek terug! Als ik die foto’s zie, komen alle herinneringen weer snel terug. Vandaar ook dit artikel waarin ik kort terugblik op de impact van de reis en meer vertel over het onderzoek van onze studiereis. De hoogtepunten van de reis vertel ik in een volgend artikel.

Grensverleggende reis

Als ik aan de reis terug denk komt vooral het gevoel naar boven hoe onwerkelijk het was om écht in Beijing te lopen en de te gekke dingen die we daar hebben mogen meemaken. Tijdens deze reis heb ik namelijk zoveel geweldige dingen meegemaakt, erg veel geleerd, grenzen verlegd waarvan ik niet eens wist dat ze er waren en bovenal: ik heb er ontzettend van genoten! Vooral de bonusdag in het 5-sterrenhotel in Dubai was onvergetelijk!

Het idee voor de reis naar Beijing is ontstaan toen Anita Wuestman, één van de oprichters van SquibS, in 2012 samen met haar man naar de Asia-Pacific conference on Giftedness in Dubai is geweest. Zo’n zelfde conferentie zou twee jaar later, in 2014, in Beijing gehouden worden. Zo is het idee ontstaan om samen met SquibS-jongeren een studiereis te organiseren naar Beijing, zodat we op die conferentie konden presenteren. Het was ontzettend gaaf om op zo’n internationale conferentie te mogen vertellen.

b-foto1

Anita Wuestman op de Muur
Meer weten over SquibS of naar een SquibS evenement gaan? Dat kan! Ga naar www.squibs.nl!

Het resultaat van ons onderzoek
Voor vertrek hebben we het één en ander voorbereid voor ons onderzoek naar de verschillen in talentstimulans tussen Nederland en China. We hebben onder andere naar het onderwijs, talenten, de cultuur en de sociaal-economische verschillen gekeken. In ons reisverslag hebben we de volgende hoofdvraag beantwoord: ‘Wat kunnen wij in Nederland leren van talentstimulans in China?’

Zelf heb ik mij beziggehouden met het deelonderwerp onderwijs. In China is men héél erg competitiegericht en is de prestatiedruk te hoog. In Nederland is het onderwijs totaal niet gericht op competitie. Daarnaast is het onderwijs in Nederland toegankelijk, terwijl in China alleen kinderen van rijke ouders goed onderwijs kunnen krijgen. Dit komt doordat er bovenop het basiscurriculum extra lessen worden georganiseerd die niet verplicht zijn, maar die je wel moet volgen omdat je anders niet mee kunt komen. Alleen kinderen van rijke ouders hebben de mogelijkheid om die lessen te betalen.

Hoge prestatiedruk

In China is er bewust een schaarste aan universitaire studieplaatsen, wat voor extra druk zorgt. De schooldagen zijn erg lang en dus hebben leerlingen geen tijd voor bijvoorbeeld bijbaantjes, sport, hobby’s en natuurlijk het allerbelangrijkste: hun persoonlijke ontwikkeling.

Verder stellen leerlingen in China nauwelijks vragen in de les, omdat dat geïnterpreteerd wordt als twijfel aan de autoriteit en de kennis van de leraar. Aan de andere kant zorgt dit er juist voor dat leraren in China in staat zijn om orde in de klas te houden. Nederlandse docenten kunnen wat dat betreft veel van China leren!

Grenzen verleggen

Gedurende de reis werd ik steeds beter in het omzetten van mijn mentale knop om gewoon door te gaan. In Beijing was het erg warm, meestal rond de 35 graden en in Dubai was het zelfs rond de 45 graden! Dat ik steeds beter werd in het omzetten van de mentale knop, merkte ik erg goed tijdens het beklimmen van de Chinese muur. Ondanks de hitte en vermoeidheid, heb ik gewoon de muur beklommen.

De laatste mentale test was het lopen in Dubai van het strand naar de indoor shopping mall. Achteraf blijkt dat we zo’n 4 km in de bloedhete zon hebben gelopen. Hoe doe je dat? Mentaal een knop omzetten en gewoon gaan! In mijn hoofd zei ik toen de hele tijd: ‘gaan, gaan, gaan met die banaan!’. Op zo’n moment merk je wel hoe belangrijk je mentale kracht bepaalt of je het doel wel of niet haalt.

Impact van de reis

Deze reis heeft veel indruk op mij gemaakt. Je bent letterlijk aan de andere kant van de wereld en in het begin heb je gewoon last van een cultuurshock. Gelukkig wen je aan de meeste gewoonten wel, maar als ik terugdenk, verbaas ik mij nog steeds over de drukte in Beijing. Van tevoren weet je dat Beijing een overbevolkte stad is, maar het is zó indrukwekkend als je hele grote massa’s mensen ziet.

b-foto2
Drukte in Beijing

Wij hebben gelukkig weinig last gehad van de smog, omdat het veel geregend heeft, maar het zet je wel aan het denken over het milieu. Verder is het best confronterend om te zien hoe mensen leven. De meeste Chinezen leven met teveel mensen in een te kleine ruimte en hebben weinig eten.

Vandaar ook dat de Chinese studenten zo gedreven en gemotiveerd zijn om te leren; zij willen een goede baan en dus een goede toekomst krijgen. Ik sprak twee studenten en zij legden mij uit dat ze studeren als een mogelijkheid zien en niet als een verplichting. In Nederland hoor je scholieren klagen over school terwijl in China sommige kindjes niet eens naar school kúnnen. Dat heeft zeker indruk op mij gemaakt. Wij zouden in Nederland dankbaarder moeten zijn voor de mogelijkheden en minder moeten denken in ‘verplichtingen’.

Al met al was het een geweldige reis! Het is onvergetelijk wat we allemaal hebben meegemaakt en de herinneringen zijn mij erg dierbaar. Er zijn nog geen plannen voor volgende reizen, maar er staan wel weer leuke activiteiten op de planning met Squibs! Wil je ook een keer naar een SquibS activiteit? Kijk dan voor meer informatie op de agenda van SquibS.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren