fortnite
rutte2

Tweede Kamerverkiezingen: De campagnestrijd is weer begonnen

Terwijl de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen net beëindigd is, begint de Nederlandse campagne voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen langzaam op gang te komen. Deze verkiezingen vinden al in minder dan een half jaar plaats, op 15 maart 2017. Volgens de laatste peiling van Ipsos (op 13 oktober) zou de VVD de grootste partij worden met 30 zetels. De PVV eindigt als tweede met 23 zetels. De grootste verliezer volgens deze peiling is de PvdA, die van maarliefst 38 zetels keldert tot een schamele 11 zetels. Hoe zal de volgende Kamer eruitzien met al deze drastische veranderingen?

Verkiezingsprogramma’s

Via de site deverkiezingswijzer.nl kun je weer een kieswijzer invullen waardoor je wellicht wat wijzer wordt over het aanbod van partijen. Daar heeft het merendeel van de partijen al haar (concept)verkiezingsprogramma gepubliceerd. Alle (concept)verkiezingsprogramma’s bij elkaar, van alle partijen die netjes een bestand hebben waarin het verkiezingsprogramma staat, zijn 692 pagina’s.

Volgens de laatste peilingen zal de PvdA de grootste verliezer worden. Het verkiezingsprogramma staat online, maar wie liever niet 63 pagina’s wil lezen is er ook een samenvatting gemaakt van slechts 9 pagina’s . Wie de nieuwe lijsttrekker van de PvdA gaat worden, is nog onbekend. In een persoonlijk manifest heeft Diederik Samson laten weten dat hij zich opnieuw beschikbaar stelt voor het lijsttrekkerschap, maar slechts een minderheid van de PvdA achterban vindt Samson .Wat dat betreft, zal het dus nog even spannend blijven wie de lijsstrekker gaat worden van de PvdA. Daarnaast zullen er ook verkiezingen binnen de PvdA plaatsvinden om te bepalen wie de lijsstrekker mag worden voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Een minister-president met plannen

De VVD heeft op 7 oktober het verkiezingsprogramma ‘Zeker Nederland’ bekend gemaakt. Opvallend hierbij is dat er meerdere versies te vinden zijn: het volledige programma van maarliefst 101 pagina’s (en een echte samenvatting van slechts 3 pagina’s. Behalve het algemene verkiezingsprogramma van de VVD is er ook nog een derde optie: het persoonlijke plan van Rutte: ‘Mijn ambitie, mijn plan’.

Sinds oktober 2010 is Mark Rutte minister-president. Wat dat betreft is het wel handig dat Mark Rutte eindelijk, ook al is het pas na 6 jaar als minister-president, een plan heeft “om het leven écht beter te maken, voor échte bescherming, voor een échte samenleving, voor een échte toekomst”. Het gaat dan wel om “een nogal ambitieus plan, maar dat ga ik, nee dat gaan wij waarmaken”, aldus Mark Rutte in zijn campagnevideo.

Confessionele partijen

De basis voor de SGP is natuurlijk de Bijbel. In het verkiezingsprogramma staan de christelijke tradities en cultuur centraal. Dit komt ook terug in het beginselen programma van de SGP. Het verkiezingsprogramma van de SGP is eigenlijk terug te voeren naar de volgende 10 speerpunten: vóór een christelijk Nederland; vóór het gezin; vóór het leven; vóór elkaar; vóór de zondagsrust; vóór de veiligheid; vóór een verantwoorde vrijheid; vóór een duurzame leefomgeving; vóór Israël; vóór een gezonde economie. Een positieve benadering van maar liefst 10 dingen waar ze vóór zijn! Wellicht dat er geen plek was voor het aantal dingen waar ze tegen zijn en dat ze daarom maar voor de 10 dingen zijn gegaan waar ze vóór zijn, à la 10 geboden-stijl. Het verkiezingsprogramma van het CDA toont wat overeenkomsten met die van de SGP. In 49 pagina’s bespreekt het CDA haar plannen in de volgende 5 kopjes, aldus deverkiezingswijzer.nl: Waarden & Traditie; Sterke samenleving; Familie & Gezin; Zorg voor elkaar. Wel jammer dat deverkiezingswijzer.nl niet de moeite heeft genomen om het 5de kopje van de voorpagina ook te kopiëren, namelijk Eerlijke economie.

Goed voor het gemiddelde

Met een totaal van 692 pagina’s aan verkiezingsprogramma’s door het aantal pagina’s van 9 partijen bij elkaar op te tellen, kom je uit op een gemiddelde van 76,9 pagina’s per partij. Best veel tekst die je per partij moet lezen. Vandaar dat het handig is dat er partijen zijn die slechts 1 A4’tje, gebruiken zoals het omstreden verkiezingsprogramma van de PVV. Dit partijprogramma werd al op donderdag 25 augustus via het facebook account van Geert Wilders verspreid. Dit concept verkiezingsprogramma is slechts 1 pagina. Het bestaat uit een 11-stappenplan hoe de PVV “Nederland weer van ons” gaat maken. Wellicht is dat de Google-translate vertaling geweest van de bekende slogan van Donald Trump: “Make Amerika great again”.

Samenvattingen

Voor kiezers die geen zin hebben om bijna 700 pagina’s aan verkiezingsprogramma’s te lezen zijn er ook partijen die een samenvatting van het programma aanbieden. De SP biedt echter alleen een volledige versie van het verkiezingsprogramma aan van 52 pagina’s. Hetzelfde geldt voor GroenLinks, die ook alleen een volledige versie van het verkiezingsprogramma aanbiedt. Deze telt 65 pagina’s en is opgedeeld in 8 hoofdstukken. De ChristenUnie is de partij die het beste kan samenvatten. Van de volledige versie van 107 pagina’s zijn er nog maar 12 over als je de samenvatting leest, een daling van bijna 90%!

Hoofdpijlers van de D66

Bij D66 staan wel alle 8 hoofdpijlers geformuleerd op deverkiezingswijzer.nl. Het volledige verkiezingsprogramma dat op vrijdag 26 augustus gepresenteerd is, kan op verschillende manieren gelezen worden: een opgemaakte versie van 236 pagina’s; een tekstversie, die dus niet is opgemaakt, maar wél een voorleesfunctie heeft en een versie met regelnummers vanaf halverwege pagina 11; of het korte maar niet zo overzichtelijke pamflet. Om het allemaal nóg overzichtelijker te maken heeft D66 haar uitgangspunten ook nog eens beschreven in 5 richtingswijzers.

Al met al is er een heleboel informatie over alle verschillende partijen te vinden. Totaal staat er nu voor 692 pagina’s aan verkiezingsmateriaal online van 9 partijen. Al erg veel informatie, maar waarschijnlijk zullen de partijen de komende tijd ons overspoelen met nog meer verkiezingsmateriaal en campagnefilmpjes.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren