fortnite
Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton  takes part in a Center for American Progress roundtable discussion on "Expanding Opportunities in America's Urban Areas" in Washington.

Verkiezingen in de VS: Octobersuprise

Morgen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Inmiddels heeft de aankondiging van FBI directeur James Comey gezorgd voor een zogenaamde ‘October surprise’.  Vrijdag 28 oktober kondigde hij aan dat de FBI het onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton gaat heropenen. Door deze aankondiging bevindt Comey zich in het middelpunt  van de belangstelling deze laatste dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wellicht dat zijn aankondiging over de heropening van het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton, ervoor heeft gezorgd dat hij zélf het middelpunt van een onderzoek gaat worden.

October surprise

Een bekende term in de Amerikaanse politiek is de October suprise, oftewel de oktober verassing. Deze verassing is een nieuws item dat opzettelijk gecreëerd is of op een bepaald moment getimed is, om de uitkomst van een verkiezing te beïnvloeden. In het bijzonder is een October surprise er om de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De invloed van deze aankondiging is terug te zien in de laatste peilingen. Hierin is te zien dat Donald Trump bezig is met een inhaalslag.

E-mailgate

Het nieuws rondom het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton blijft haar achtervolgen, maar recent is Donald Trump ook in het nieuws geweest vanwege fouten met e-mails. Zo is in het blad Newsweek te lezen dat Donald Trump de afgelopen jaren onder andere duizenden e-mails vernietigd zou hebben. Deze e-mails hadden eigenlijk aan de rechter moeten worden overgedragen. Over het nieuws rondom zijn eigen e-mailschandaal heeft hij nog geen reactie gegeven, maar een reactie op het nieuws dat de FBI het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton gaat heropenen, kon niet uitblijven. Zo heeft Donald Trump het e-mailgedrag van Hillary Clinton “het grootste politieke schandaal sinds Watergate” genoemd.

Inhaalslag Trump

In de afgelopen paar peilingen is te zien dat Donald Trump bezig is met een inhaalslag. Zo ook in de recente peiling van Washington Post-ABC News Tracking Poll. Volgens deze recente peiling krijgt Donald Trump van de verwachte stemmers 46% van de steun, terwijl Clinton daarvan 45% steun krijgt. Het gaat om een voorsprong van slechts 1%, wat binnen de 3% foutmarge van de peiling valt. In de peilingen heeft Donald Trump de afgelopen tijd al een paar keer Clinton bijna ingehaald, maar volgens de laatste peilingen heeft hij haar écht ingehaald.

Onderstaande grafiek van deze laatste peiling laat echter een ander beeld zien: Donald Trump staat met zijn 45%, wat dus eigenlijk 46% had moeten zijn, boven Clinton met haar 46%, wat eigenlijk 45% had moeten zijn. Het lijkt erop dat de medewerkers van ABC News of de Washington Post de getallen door elkaar hebben gehaald!

grafiek

“Verander je stem”

Voor Donald Trump is de commotie over de e-mails van Clinton dus goed nieuws. Om dit goede nieuws zo goed mogelijk uit te melken riep hij mensen die al gestemd hebben op Clinton op, om hun stem te veranderen naar die voor hem . Zo zei hij tijdens zijn “public service announcement” in Wisconsin dat mensen die last hebben van ” a bad case of buyer’s remorse”, oftewel spijt hebben van hun stem op Hillary Clinton, hun stem moeten veranderen. Door het veranderen van hun stem zouden ze dan Donald Trump alsnog kunnen steunen. Het zal geen toeval zijn dat hij deze toespraak hield in Wisconsin want Wisconsin is een van de weinige staten waarin je legaal je stem kunt wijzigen.

Voorspellende professor

De komende paar dagen zullen nog wel spannend blijven door de nek-aan-nek race in de peilingen. Volgens Allan Lichtman is het echter al duidelijk wie er gaat winnen: Donald Trump. Allan Lichtman is een Amerikaans politiek historicus. Hij is een professor van de Amerikaanse universiteit in Washington D.C en hij heeft de uitkomst van de verkiezingen correct voorspeld sinds 1984. De uitkomst van de afgelopen 8 verkiezingen heeft hij dus goed voorspeld! Afgelopen woensdag vertelde hij hierover tijdens een uitzending van CNN. Hij herhaalde zijn voorspelling en vertelde ook waarop hij zijn voorspelling baseert: zijn “Keys” systeem. Dezelfde voorspelling deed hij ook al eind september, toen waren er nog 44 dagen te gaan tot de verkiezingen.

“Keys”-systeem

Allan Lichtman is vooral bekend vanwege zijn “Keys” systeem dat beschreven staat in zijn boek “The Keys to the White House”. Hierin staan de 13 “Keys” beschreven in de vorm van stellingen. Belangrijk hierbij is dat er wordt uitgegaan van de “incumbent party”, oftewel de zittende partij: in dit geval de Democraten. Als er 5, of minder, van de 13 stellingen “false” zijn, dan is de voorspelling dat de zittende partij zal winnen. In het geval dat er 6 stellingen of meer “false” zijn dan is de voorspelling dat de uitdagende partij, in dit geval de Republikeinen, de verkiezing zal winnen. Tijdens de uitzending van 44 dagen voor de verkiezingen, legde hij uit welke stellingen “true” of “false” zijn. Volgens Allan Lichtman zijn de volgende stellingen “false”, waaruit zijn voorspelling dat Donald Trump gaat winnen gebaseerd is: incumbent party mandate; incumbency, third party, policy change, foreign/military success; incumbent charisma. De overige stellingen en uitleg zijn hier te vinden.

Artificial intelligence systeem voorspelt

Allan Lichtman is niet de enige die voorspelt dat Donald Trump gaat winnen. Zo doet CNBC verslag van een Artificial Intelligence system dat de afgelopen 3 verkiezingen correct de winnaar heeft voorspeld. Het Artificial Intelligence systeem genaamd MogIA, heeft naar 20 miljoen data punten gekeken van social media om zo deze voorspelling te kunnen doen. Dit systeem is gecreëerd door Sanjiv Rai. Volgens een analyse van zijn bedrijf is Donald Trump populairder dan President Barack Obama gedurende zijn 2008 campagne.

Volgens een professor die al 8 keer de juiste winnaar heeft voorspeld en een Artificial Intelligence syteem dat het al 3 keer correct heeft voorspeld, gaat Donald Trump de volgende president worden van de Verenigde Staten. Wie denk jij dat het gaat worden? Of hoop je stiekem ook nog dat de verkiezingen dit jaar worden overgeslagen?

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren