fortnite
trumpieklein

Verkiezingen in de VS: Volgende keer beter?

Toen Barack Obama werd verkozen tot president van Amerika, als eerste zwarte Amerikaan, was dat natuurlijk een historisch moment. Maar de aanloop naar de volgende verkiezingen gaat net zo goed de geschiedenisboeken in. Tegen alle verwachtingen in en ondanks alle schandalen is Donald Trump de republikeinse presidentskandidaat geworden. Zijn tegenstander, de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, kan de eerste vrouwelijke president worden. Het duurt nog een maand totdat het 8 november is, de dag waarop de uitkomst beslist wordt. Het moddergooien is daarom al begonnen. Met als startsein de republikeinse en democratische conventie.

NRA steunt Donald Trump

De kansen van Hillary Clinton lijken enigszins in het geding te komen, omdat de NRA (National Rifle Association) heeft onlangs aangegeven dat ze Donald Trump steunen. Een logische reden dat de NRA hem steunt is omdat Donald Trump het second amendment wil behouden, waarin het recht op het bezitten en dragen van een vuurwapen is vastgelegd. Dit amendment is in het belang is voor het voortbestaan van de NRA; een volk zonder wapens heeft natuurlijk geen wapenassociatie nodig. Daarnaast helpt de voortdurende commotie om Clintons e-mailaffaire, ja, dat is na 18 maanden nog steeds aan de gang, haar ook niet. Men is er 18 maanden geleden achter gekomen dat Hillary Clinton e-mails verstuurde vanaf haar persoonlijke e-mailaccount toen ze minister was. Daarbovenop komt ook nog de controversie rondom de Clinton Foundation.

“I apologize”

Het heeft 18 maanden geduurd maar dan heb je ook wat: in een interview met CNN geeft ze het beste antwoord op de gehele affaire, althans, wat ze tot nu toe gegeven heeft. Want er worden naar verwachting binnenkort nog eens zo’n 15.000 e-mails van Hillary openbaar gemaakt. Deze mails moeten eerst gescreend worden op gevoelige informatie, waardoor het vrijgeven van de documenten uiteindelijk op een zeer ongunstig moment zal zijn. De kans is groot dat ze pas ergens in oktober worden vrijgegeven, vlak voor de daadwerkelijke verkiezingen. Door deze voortdurende commotie neemt het vertrouwen in Hillary Clinton af. Ondanks dat staat ze nog net voor in de peilingen ten opzichte van Donald Trump. Het is echter de vraag in hoeverre deze peilingen betrouwbaar zijn. Dit komt doordat er een taboesfeer hangt rondom Trump. Hierdoor durven mensen in het stemhokje wellicht wel op hem te stemmen maar durven ze niet in een peiling aan te geven dat ze op hem gaan stemmen.

Second amendment

De recente uitspraken van Donald Trump over het wapenrecht hebben hem echter in de problemen gebracht. Er is veel commotie geweest over uitspraken van second amendment-fans die “wel weten wat ze met Hillary Clinton aanmoeten”.  Gedurende de Republikeinse conventie was er ook al commotie om Trump, omdat hij de familie van een overleden soldaat in Irak heeft beledigd.

De haatbeweging

Dat is de naam die Hillary geeft aan de mensenmassa rond Donald Trump. Het is een sympathieker label dan de benamingen die Trump voor Clinton heeft. De strijd tussen die twee wordt steeds persoonlijker. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Donald Trump haar ‘a bigot’ heeft genoemd, dat iemand die intolerant is tegen personen die een andere mening hebben. Daarboven op komt ook nog de commotie over de voormalige Miss Universe die hij Miss Piggy genoemd zou hebben toen zij wat was aangekomen. Gedurende de voorverkiezingen heeft Donald Trump zeer schrokkende uitspraken gedaan. Een voorbeeld van zo’n schrokkende uitspraak is er één over het sluiten van alle moskee’s in Amerika: “Het kwaad is geworteld op deze plekken, de haat zit er bij hen diep in, ongelooflijk veel haat. Hun haat is groter dan iedereen beseft.” Door zijn recente uitspraak, Hillary ‘a bigot’ noemen, heeft er zelfs voor gezorgd dat iemand die hem steunt, geschrokken reageert als hij zijn speech geeft. In de video is namelijk te zien hoe een aanhanger van Trump geschrokken en afkeurend reageert na zijn bigot uitspraak.

Momenteel probeert Donald Trump de schade van zijn uitspraken te beperken. Hetzelfde doet Hillary Clinton door een interview aan CNN te geven. Of haar vertrouwensprobleem de volgende lading e-mails aankan, is de vraag. Wat betreft vertrouwen, heeft Donald Trump ook een probleem; op belangrijke punten hebben kiezers meer vertrouwen in Hilary Clinton dan in hem. Verder beginnen steeds meer mensen zich af te vragen of Clinton wel gezond genoeg is voor het presidentschap. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze onwel werd tijdens de herdenking van de 9/11-terreuraanslag in New York. Onlangs heeft ze de campagne even opgeschort wegens ziekte. Zo meldde haar arts dat ze longontsteking had en op advies rust moest nemen. Eerder maakte Hillary Clinton nog grapjes over het vele hoesten door te zeggen dat ze allergisch is voor Trump, maar door de aanhoudende problemen beginnen steeds meer mensen zich af te vragen of ze het presidentschap wel aan kan.

Hetzelfde immigratiebeleid?

Ander opvallend nieuws is dat Donald Trump onlangs in een interview zei dat “wellicht sommige niet gedocumenteerde immigranten wel in Amerika mogen blijven”. Dit staat lijnrecht tegenover wat hij gedurende de voorverkiezingen zei, namelijk dat alle illegale immigranten het land uit worden gezet. Zijn campagnemanager vertelt in een ander interview dat er niks veranderd is aan zijn immigratiebeleid, maar het schept onduidelijkheid bij de kiezers.

Één ding is zeker: als de volgende lading e-mails openbaar worden gemaakt, dan zal Donald Trump dat massaal in zijn campagne gaan gebruiken. Voor hem is het dus goed nieuws, maar of het ook goed nieuws is voor de VS en de rest van de wereld, valt te betwisten. Net als de vraag of je iemand als Hillary Clinton met zo’n emailaffaire en controversie rondom haar Clinton Foundation als president wil. Wellicht is het een idee om eens de verkiezingen over te slaan?

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren