walmart
noorwegen

Noorwegen, het duurste land ter wereld

Noorwegen staat bekend als het duurste land ter wereld. Ik heb lang niet geweten waarom, maar tijdens mijn rondreis door Scandinavië ontdekte ik hoe dat zo gekomen is. De prijzen in de supermarkt waren zeker niet mals. Het is uiteraard een prachtig land om naar op vakantie te gaan, mits je een beetje op je uitgaven let.

Accijns

Te beginnen met het eerste puntje: accijns. Accijns zorgt ervoor dat producten als brandstof, alcoholische dranken en tabaksproducten extreem duur kunnen worden. Dit is trouwens niet alleen in Noorwegen zo, maar in heel Scandinavië merk je dat die producten duurder zijn dan in de rest van Europa. Noorwegen is het extreemst van alle Scandinavische landen. Meestal kun je in zogenaamde tax-free shops als toerist deze producten goedkoper halen, maar in normale supermarkten zal je toch echt de hoofdprijs moeten betalen. Accijns kent men natuurlijk niet alleen in Noorwegen, maar ook in genoeg andere landen. Nederland is daar één van. Accijns zorgt bij ons ook voor hoge prijzen op bepaalde middelen.

Ik besloot eens in de stad Bergen te kijken wat een blik Heinekenbier nou kost. En wat bleek? Eén blik Heineken bier (0,5 l) kostte 49 NOK (Noorse kroon), en dat is omgerekend bijna € 5,40. Kun je nagaan, voor één biertje. Ook tabaksproducten zijn in Noorwegen zeer duur. Een pakje sigaretten kost in Noorwegen zo’n € 12,95, terwijl dit product elders in Europa voor veel minder geld in de winkels ligt.

De prijs van brandstof viel op zich wel mee, voor ‘het duurste land ter wereld.’ Eén liter diesel kost gemiddeld 11,50 NOK, dat omgerekend zo’n € 1,30 zal zijn. Benzine is 1 kroon per liter duurder, dus zal dat ongeveer omgerekend € 1,40 zijn.

Mocht je trouwens proberen alcoholische dranken of tabak mee te nemen vanuit een EU-land de Noorse grens over, dan wens ik je daar veel succes mee. Je mag ‘slechts’ 5 liter bier en 200 sigaretten per meerderjarig persoon meenemen. Mocht je willen proberen meer mee te nemen dan toegestaan, dan ben je gedwongen het goed verstoppen. Wanneer je gecontroleerd wordt, ben je verplicht om belasting over je ingevoerde product te betalen, of moet je besluiten het weg te gooien. Binnen EU-landen gelden hiervoor heel andere regels. Zo reisde ik eens naar Denemarken af, en dit land is dus ook een EU-land. Zij mogen dus wel allerlei dranken invoeren. De Denen zijn woonachtig in een grensgebied en gaan dus ook in groten getale naar Duitsland om daar aankopen te doen.

Waarom zo duur?

Eigenlijk is de verklaring voor de exorbitant hoge prijzen niet heel opmerkelijk. Noorwegen is een land waar men geen inkomstenbelasting betaalt, en de overheid haalt toch dat gemiste geld binnen door het heffen van hoge accijnzen en een hoge BTW. Het hoge BTW-tarief van Noorwegen is 25%, en verder kent men er lagere tarieven van 15% en 8%. Op welke producten deze zogenaamde lagere tarieven geheven worden, was mij niet bekend, want alles bleef desondanks ontzettend duur.

Andere producten

In Noorwegen zijn helaas niet alleen de producten waar accijns op geheven wordt duur, maar ook producten als vlees en groenten zijn erg prijzig. Voor vlees geldt dit omdat vlees in Noorwegen schaars is. Noorwegen is een echt vissersland, en daarom is het ook een goed idee om zelf vlees mee te nemen. Natuurlijk is dat niet verstandig wanneer je met het vliegtuig reist, want de douane zal wel vreemd gaan kijken als je enkele kilo’s vlees in je koffertje meeneemt het vliegtuig in. Mocht je per auto gaan en je kunt een vriezer meenemen die op de accustroom van je auto kan draaien; doe dat!

Al eerder was ik in Zweden en ik merkte dat veel producten merkbaar goedkoper waren. Misschien is het dus een idee om vanuit Noorwegen eens de grens over te gaan!

Er is nog iets anders dat in Noorwegen heel duur is, namelijk verkeersboetes. Het is zelfs zó extreem dat je wanneer je 10 kilometer per uur te hard rijdt, dat je omgerekend een rekening van om en nabij de 600 euro op de mat kan vallen. Een fikse boete dus, terwijl je ‘even niet oplette’. En geloof me, dat kan snel in Noorwegen, aangezien de meeste snelwegen een maximumsnelheid hanteren van 80 kilometer per uur. Dat is nog eens wat anders dan die Duitse Autobahnen waar ik eerder over schreef. Verder staat langs bijna iedere snelweg wel een flitspaal die in werking gesteld is. Voornamelijk rond de grote steden zijn deze flitspalen actief, want hier wonen veruit de meeste mensen.

Voorkomen van kosten

Het is niet heel lastig om hoge kosten te voorkomen in Noorwegen (of andere Scandinavische landen). Ik heb gemerkt dat als je vaker het huismerk van een supermarkt meeneemt, of aan de bewoners vraagt waar je iets goedkoper kunt tanken, je al heel wat geld kunt besparen. Verder kun je eigenlijk gerust in Noorwegen over de snelweg, aangezien de tol die geheven wordt omgerekend wel meevalt.

Ook kan ik niet adviseren vaak naar de McDonalds te gaan. Je betaalt hier een aanzienlijk bedrag voor de menu’s, soms tot wel € 11,- per menu, waar dit in Nederland zo’n € 6,- zal zijn. Eigenlijk zijn alle (fastfood)restaurants waar men vlees verkoopt duur.

Als je in het hoge noorden van Noorwegen zit, kun je ook wat kosten besparen. Je kunt simpelweg even gauw de oversteek maken naar Zweden om daar je boodschappen te doen. Je zult merken dat je soms een aanzienlijk lager bedrag betaalt voor producten die in Noorwegen duurder zijn. Let wel op dat de Deense-, Noorse- en Zweedse kroon van elkaar verschillen qua valuta, de prijzen zijn omgerekend niet hetzelfde.

Conclusie

Als de Noorse bevolking wel inkomstenbelasting had betaald, dan zullen hun prijzen wel ongeveer gelijk zijn aan die van ons. Al helemaal als ze hun Btw-tarief zouden verlagen naar 21% natuurlijk. Echt het duurste land kun je het dus niet noemen, omdat het voor inwoners niet eens zo duur is als je zou denken. Maar, met een beetje kostenbesparing is Noorwegen echt een prachtig land op vakantie te gaan. Voornamelijk de Lofoten-eilandengroep en de regio’s Nordland en Troms zijn prachtig. Mocht je hier dus naar toe willen gaan, dan kan ik je vertellen dat dit, ondanks het geld wat je soms voor dingen neerlegt, echt de moeite waard is.

Foto: Stan Blaauwgeers

Stan

Stan

Heeft een passie voor reizen, en dan ook het liefst ver weg. Is een nuchtere Drent met een neusje voor spelling en grammatica, en wordt daarom ook met enige regelmaat een wandelende spellingscontrole genoemd.

Reageren