fortnite
wapen

Pang pang: de budgettering van het Nederlandse leger

Wat is het verschil tussen een groep jongetjes die soldaatje spelen en de Nederlandse militairen? Helaas niet zoveel, er zijn meer overeenkomsten dan je zou vermoeden. Zo kwam een jaar geleden in het nieuws dat de Nederlandse militairen, net als de jongetjes, “pang pang” roepen. De militairen gebruiken misschien automatische wapens, terwijl jongetjes soldaatje spelen met kleinere plastic namaakwapens. Dat lijkt wellicht indrukwekkend, maar vaak gebruiken de militairen geen kogels. Ze zijn gedwongen om tijdens oefensessies terug te vallen op het vertrouwde ‘pang pang’.

Een niet-noodzakelijk basispakket?

Een andere overeenkomst is dat niet alle jongens die soldaatje spelen een helm hebben, want niet alle ouders van die jongens hebben het geld voor zo’n mooie helm. Hetzelfde gaat met de Nederlandse militairen gebeuren. Zij zullen als de nieuwe “basispakketten” geleverd worden een helm moeten delen met collega’s.  Het is al treurig dat dit in een land als Nederland voorvalt, maar het is toch onverantwoord om deze militairen zonder eigen helm naar een oorlogsgebied te sturen? Zo’n helm kan immers van levensbelang zijn in oorlogssituaties. Uit cijfers blijkt dat er maar 22.500 helmen besteld zijn, terwijl er 45.400 basispakketten besteld zijn.

Crisis

Er is geen budget om voor elke militair een volledig basispakket te bestellen. Het frappante is dat er kennelijk wel voldoende geld is vrijgemaakt voor het aanschaffen van JSF-toestellen. Een vreemde manier van prioriteiten stellen. Het helmenprobleem is een gevolg van de bezuinigingen van de afgelopen jaren, terwijl vaak fors geïnvesteerd wordt in nieuwe technologie . Behalve bezuinigingen is er ook een plan voor een forse investering: het volgende prestigeproject van defensie. Zo wordt er voor het nieuwe project voor nieuwe onderzeeërs voor de marine maar liefst 2,5 miljard euro uitgetrokken. Dat bedrag kan wellicht nog gaan oplopen tot 4 miljard, net iets minder dan de 4,5 miljard die de JSF uiteindelijk hebben gekost.

Een ander voorbeeld van bezuinigingen van defensie is de daling in investeringen in nieuwe wapens, net als het sluiten van kazernes om zo geld te besparen. Deze bezuinigingen beginnen echter de tol van de krijgsmacht te eisen. Zo heeft Minister Hennis in mei 2016 aangegeven dat de krijgsmacht sinds vorig jaar “niet volledig voldoet” aan de meest fundamentele inzetbaarheidsdoelstelling, namelijk het verdedigen van het eigen grondgebied en die van bondgenoten.

Een andere overeenkomst tussen de jongens die soldaatje spelen en de Nederlandse militie is de aanschaf van grotere, duurdere wapens en machines. Zo doet de aanschaf van deze JSF-toestellen denken aan die jongens met kleine plastic pistooltjes die graag met de oudere jongens willen meespelen. Die oudere jongens, met mooiere en duurdere plastic wapens, willen dat niet. Omdat de jongere jongens toch graag mee willen spelen ontstaan er rare prioriteiten bij de jongetjes. Dit wordt bij defensie bijvoorbeeld zichtbaar doordat er nu niet genoeg budget is om voor iedereen een basispakket aan te schaffen terwijl er wel geld was voor een investering in de JSF-toestellen.

Tanks for sale

De gevolgen van de bezuinigingen op het defensiebudget worden nu zichtbaar door het “pang pang”, het moeten delen van helmen, maar ook door de verkoop van tanks van een aantal jaren geleden. Het gaat om de Leopard 2-tanks die wegbezuinigd zijn door 100 stuks aan Finland te verkopen. Door een geniaal plan van minister Hennis zal Nederland toch weer een tankbataljon krijgen met Leopard-tanks.

Deze tanks zijn alleen niet echt Nederlands bezit: de tanks worden getimeshared met Duitsland. Dit timesharen is een populaire term in de toerismesector; het idee is dat je voor slechts een bepaald deel van het jaar eigenaar bent van een vakantieaccommodatie. Het voordeel is dat je slechts voor dát deel betaalt, maar je bent dus niet de eigenaar van een accommodatie. Het gevolg is dat je aanzienlijk veel geld betaalt om af en toe gebruik te kunnen maken van die accommodatie.

Omdat er tussen Nederland en Duitsland over en weer tanks gaan zou je het dus kunnen hebben over het timesharen van tanks. Zo zullen de 16 Leopard 2A6-tanks die Nederland nog heeft, gemoderniseerd worden door Duitsland en door de Duitsers gebruikt worden. Tegelijkertijd zal Nederland de benodigde 18 tanks van Duitsland gaan lenen. Weer een leen-idee, net als bij de helmen, alleen dan op internationaal niveau! Hennis zegt hierover dat “deze internationale samenwerking één van de pijlers zal zijn van het Nederlandse defensiebeleid”.

Gelukkig is er nog niets vernomen van ‘pang pang’-roepende militairen op missie. Misschien dat er in Nederland een helmengebrek is, omdat al deze helmen worden ingezet voor de buitenlandse missies. Door de jarenlange bezuinigingen gaan mensen zich afvragen waar de lijn getrokken wordt. Volgens sommigen is die lijn allang overschreden en zal dat leiden tot een ronduit vleugellamme Defensie. Een kind dat met de grote jongens wil meespelen.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren