clima
Charizard-Pikachu-and-Ash

Pokémon Go: de nieuwe wandelvierdaagse

Heel Nederland, sterker nog, de hele wereld is in de ban van een nieuwe rage: Pokémon Go. Overal om je heen lopen mensen naar buiten met hun telefoons in hun handen om ‘Pokémon te vangen’. Het stadspark wordt weer drukbezocht en misschien heb je zelfs al wel iemand aan je deur gehad, omdat er een Pikachu in je tuin zat. Ik kon natuurlijk niet achterblijven op deze rage.

Pokémon Go is een App voor smarphones, ontwikkeld voor Niantic. Pokémon zijn fictieve wezens met allemaal hun eigen ‘krachten’. Van origine is Pokémon een spel voor de Gameboy en later de Nintendo. Na lang gewacht te hebben is het nu eindelijk uitgebracht als app. Het doel van het spel: “Gotta catch ‘em all”; vang ze allemaal!

Al van jongs af aan speelde ik Pokémon op de Nintendo. Vandaar dat ik ook enthousiast was toen ik hoorde dat er een app uitkwam om Pokémon te kunnen spelen. Ik, en blijkbaar de hele wereld. Het spel werd een grote hit, groter dan de makers verwacht hadden. Het duurde dan ook een langere tijd voordat Pokémon Go daadwerkelijk uitkwam in Europa, door problemen met de overbelaste servers. De slimme smartphonegebruiker leerde al snel een trucje, waardoor ook in Europa de app gedownload kon worden. Daar begon de gekte al. Iedereen wilde Pokémon Go hebben, zelfs de niet-fans.

Kort na het verschijnen van Pokémon Go stond heel Facebook er al vol mee. Overal werden evenementen georganiseerd waar grote groepen mensen bijeenkomen om Pokémon Go te spelen. Zo werd hier in Drenthe een avond georganiseerd in het Veenpark, speciaal voor de fanatieke Pokémon Go spelers.  Je moest natuurlijk entree betalen om naar binnen te komen. Dat geldt niet voor alle plekken met de meest zeldzame en sterke Pokémon. De oude dierentuin in Emmen, eerder bekend als het Noorderdierenpark, is veranderd in een Pokémonpark. De dierentuin zit vol met zogenaamde Pokéstops en er is een groot aantal pokémons te vinden, wat de dierentuin een populaire plek voor Pokémonspelers maakt. Ik ben er ook geweest en ik kon mijn ogen haast niet geloven; overal liepen, fietsten en zaten mensen de beestjes te vangen. Het was een gezellige boel, er werd gekletst, onbekenden kwamen naar je toe om te vragen of je de ‘Abacadabra die hier ergens zit’ al hebt gezien en iedereen vergeleek Pokémons met elkaar.

Ondanks deze gezelligheid en de spontane bewegingsdrang van jong en oud vind ik toch dat er een paar dingen ontbreken aan de app. Voor het vangen van Pokémon hoef je bijvoorbeeld niet eerst een andere Pokémon te hebben om de Pokémon in kwestie te vangen. Je gooit je Pokébal en hoopt maar dat je Pokémon erin blijft zitten (en natuurlijk dat je raak gooit).  Het klassieke battlen tussen wilde Pokémon of Pokémontrainers bestaat in het spel (nog) niet, maar dat schijnt bij de eerstvolgende update te veranderen. Ook Pokémon evalueren gaat nu anders. In het originele spel moet je met Pokémon vechten, zodat ze genoeg levels krijgen om te evalueren. In de app moet je zo veel mogelijk van dezelfde Pokémon vangen om hem te laten evalueren. Nog maar 101 Magikarps te gaan, voordat je een Gyarados hebt.

In eerste instantie wist ik niet wat ik van het spel moest vinden, maar eigenlijk is het helemaal zo erg nog niet. Mensen komen spontaan naar buiten, sociale contacten ontstaan via het spel (maar o-wee als je niet in hetzelfde team zit) en het is ook nog eens een goede manier van marketing. De Mediamarkt heeft bijvoorbeeld borden met afbeeldingen van Pokémons buiten staan, om de verkoop van Powerbanks te stimuleren.  De wandelvierdaagse? Nee hoor, doe mij maar Pokémon Go. Ik moet toch nog vijf kilometer lopen, voordat mijn ei eindelijk uitkomt. Nog een extra rondje dierentuin wordt het.

Reageren