fortnite
theresa

Brexit: Let’s go!

De kogel is door de kerk: we gaan uit elkaar. Het ligt niet aan jullie, dit is wat ruim 17.4 miljoen Britten willen. Er waren 16.1 miljoen Britten die nog voor een toekomst samen wilden vechten, maar dat was tevergeefs. Het is over en voorbij: de uitkomst van Brexit is een feit. Net als de eerste werkloze door de Brexit, namelijk David Cameron. Vele ontslagen zullen waarschijnlijk nog gaan volgen, te beginnen met de overbodige Britse ambtenaren die voor de EU werken. Wat dat betreft lijkt de voorspelling over werklozen van het Bremain kamp te kloppen. Hoe zit het met de voorspelling van het Bremainkamp over de economische gevolgen?

Historisch moment

De afgelopen paar weken heeft de Brexit het (wereld)nieuws gedomineerd. De uitkomst wordt gezien als een historisch moment want het is het eerste land dat uit de Europese Unie zal gaan stappen. De ochtend van de uitslag zei Nigel Farage, leider van de UKIP (UK independence party), het volgende over de referendumdag: “23 juni is onze onafhankelijkheidsdag”. Het zal echter nog wel een tijdje gaan duren voordat het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de EU gestapt is. Naar verwachting zullen in het najaar de onderhandelingen over de Brexit beginnen als Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang is gezet. In dit artikel staat hoe een lidstaat van de EU uit de EU kan vertrekken.

Zoals verwacht zijn anti-Europese partijen in andere landen zeer tevreden met de Brexituitkomst. Mede daardoor is Brussel ook bang voor het optreden van een sneeuwbaleffect. Zo twitterde Marine Le Pen de ochtend na de uitslag: “Overwinning voor de vrijheid!”. Zoals te verwachten valt van een rechts-populistische partij wil ze dat er een referendum komt in alle EU-landen over een mogelijk vertrek uit de unie. Eenzelfde geluid liet Geert Wilders horen nadat “de eurofiele elite is verslagen“. Hij twitterde dat het nu tijd voor een Nederlands referendum is. Premier Rutte is daarentegen minder positief en hij vindt een Nederlands referendum volstrekt onverantwoord, wat wellicht deels ook komt omdat hij “totaal tegen referenda” is. Een online petitie voor een Nexit, is sinds de Brexit aanzienlijk vaker ondertekend dan daarvoor. De teller staat nu op net iets minder dan 60.000 online handtekeningen. Dat is nog geen 0,5% van de bijna 13 miljoen Nederlanders die begin april mochten stemmen over het Oekraïne-referendum.

Dit aantal van nog geen 0,5% van de stemgerechtigden die de online petitie hebben getekend, vallen in het niet bij het aantal “Britten” dat getekend heeft voor een petitie voor een tweede referendum. De teller van deze petitie staat momenteel op ruim 4 miljoen handtekeningen. De scepsis over deze online petitie neemt dan ook steeds meer toe. Officieel mogen alleen Britten hun handtekening plaatsen, maar iedereen in de wereld kan een handtekening plaatsen. Het is dan ook niet opmerkelijk dat deze online petitie ontregeld is door bots. Inmiddels heeft het Britse Lagerhuis een onderzoek gestart, terwijl het anonieme internetforum 4chan al heeft gezegd dat zij verantwoordelijk is. Premier Cameron heeft inmiddels in het Lagerhuis gereageerd. Hij zei dat er geen nieuw referendumkomt over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Ondanks dat hij vindt dat de uitslag niet goed is voor Groot-Brittannië, vindt hij dat de keuze van het volk gerespecteerd moet worden.

Economische gevolgen

Het Bremainkamp waarschuwde en is bang voor grote economische gevolgen van de uitslag. Gedurende de campagne was de volgende leus uitermate populair: het Verenigd Koninkrijk is “sterker, veiliger en economisch welvarender” in de EU. Wat betreft de eerste dag lijkt het Bremain kamp gelijk te hebben. Want het was de ochtend van de uitkomst een bloedbad op de beurs; overal in Europa waren rode cijfers en zelfs de Japanse index sloot bijna met 8% in de min. Het was dan ook te verwachten dat de waarde van het pond zou dalen. Dat is dan ook gebeurd; de ochtend na de uitslag daalde het pond tot een dieptepunt van 1,32 dollar. De avond ervoor, kort nadat de stembureaus gesloten waren stond het pond nog op 1,5018 dollar. Dat is een daling van ruim 12%. Mocht je net een stedentrip naar Londen hebben geboekt, dan zorgt dat voor een leuke korting!

De economische gevolgen van de Brexit lijken daarentegen in de praktijk nog redelijk mee te vallen. Zo melde het Forum voor Democratie onlangs op Facebook dat de Beurs in London vrijdag 1 juli op het hoogste punt van 2016 sloot. Zij concluderen dan ook dat “alle paniekverhalen van de Eurocraten blijken dus in de praktijk – tot nu toe – reuze mee te vallen.”

De Brexit is verder ook slecht nieuws voor fans van Game of Thrones. Veel van de scènes worden in Noord-Ierland opgenomen. Bepaalde locaties zullen door de Brexit wellicht niet meer voorkomen in de serie. Dit komt doordat HBO subsidies ontvangt uit het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds. Door de uitkomst zal het recht op deze subsidie komen te vervallen. Zonder deze subsidie is het aannemelijk dat Noord-Ierland een te dure locatie ten opzichte van andere locaties is geworden waardoor fans afscheid zullen moeten nemen van de mooie Noord-Ierlandse scènes in de serie.

Cameron

Slechts een dag na de uitslag kondigde David Cameron aan dat hij zal vertrekken als premier. Om te zorgen voor meer stabiliteit zal Cameron niet direct opstappen. De gedoodverfde opvolger van Cameron was Boris Johnson. Hij is een oud-burgemeester van Londen. Boris Johnson heeft echter aangegeven dat hij zichzelf niet kandidaat stelt om Cameron op te volgen. Onlangs is bekend geworden dan Theresa May benoemd is tot premier van Groot-Brittannië. Het is opvallend dat er weer een vrouw wordt benoemd in tijden van crisis, maar uit onderzoek blijkt dat men vaker zo redeneert; vrouwen kunnen de puinhoop, veroorzaakt door mannen, het best opruimen.

Premier Cameron gaf verder aan dat hij niet degene zal zijn die de Artikel 50 procedure zal gaan starten. Zijn opvolger Theresa May zal degene zijn die als eerste Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang gaat zetten. En wat deze procedure in de rest van de EU en de wereld in gang zet, zullen we vanzelf wel gaan merken. Voor nu blijft het eerst afwachten wanneer Theresa May de procedure zal gaan starten.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek en sport ik regelmatig.

Reageren