walmart
rommelbureau

Eerste hulp bij een verkeerde studiekeuze

Heb je ook het gevoel dat je je niet prettig voelt op je opleiding? Heb je ook een verkeerde keus gemaakt? Of weet je nog niet wat je wilt worden? Geeft niets, dit kan gebeuren als je op jonge leeftijd al je keuze ‘voor later’ moet vastleggen. Je bent heus niet de enige, het is aan de orde van de dag. Ook mij overkwam dat ik een verkeerde opleiding koos, met een vervelend schooljaar als gevolg.

VMBO

Laat ik beginnen bij mijn vooropleiding: de mavo. Ik was van origine een vwo-scholier, die na het eerste schooljaar afstroomde naar de havo. Na drie jaar de havo te hebben gevolgd (en te blijven zitten in havo 2) stroomde ik wederom af, ditmaal naar de mavo. Plots zat ik dus in een examenjaar, terwijl er nog stiekeme hoop was over te gaan naar havo 4. Helaas redde ik het net niet in mijn laatste toetsweek, dus stroomde ik af.

Toen moest ik laten zien wat ik in huis had. Ik had een paar maanden de tijd om mijn cijfers op peil te houden zodat ik vol goede moed mijn examens kon gaan maken. Ik kende niet veel mensen op de mavo, aangezien op mijn oude middelbare school de vwo’ers en havisten in een apart gebouw zitten. Ik kwam dus in een nieuwe omgeving terecht, wat ik in eerste instantie totaal niet erg vond. Op het eerste gezicht waren het niet echt mijn type mensen, maar achteraf bleek dit wel zo. Daarover later meer.

Mijn schooljaar verliep zeer goed, ik ging met plezier naar school, in tegenstelling tot de eerste jaren op mijn middelbare school. Ik had best een leuke klas en ook leuke clusterklassen. Ook ging het me qua toetsen en tentamens zeer goed af. Huiswerk maken was voor mij voldoende om de stof te leren begrijpen en leren kennen, het ging allemaal eigenlijk veel te makkelijk. Soms wandelde ik bij tentamens binnen, niet wetende voor welk vak ik eigenlijk een tentamen maakte. Dit leidde soms tot lachwekkende reacties van de toezichthouder in dat lokaal, en ook de leerlingen in datzelfde lokaal vonden het wel grappig. Ook ik vond het grappig, want achteraf hoorde ik dat ik keurige cijfers had gescoord op die tentamens.

Vervolgopleiding

Maar, wat ik me niet leek te beseffen tijdens dat schooljaar, is dat ik een vervolgopleiding moest kiezen. Ook wel omschreven als ‘de keus voor later’. Ik had me dit helemaal niet gerealiseerd toen ik afstroomde naar de mavo, dus opeens kwam er een heleboel op me af. Uiteraard ben ik een aantal info-avonden afgestruind op zoek naar informatie, omdat ik totaal niet wist wat ik kiezen moest. Op het MBO is er niet zeer veel keuze in Drenthe, en dus zit je al gauw gebonden aan opleidingen in Overijssel of Groningen. Alleen krijg je hiervoor als minderjarige géén studenten-ov. Hierdoor was de keuze snel gemaakt, en ging ik dus liever naar een school in de buurt, met al het gedonder van dien.

Ik besloot na lang twijfelen de keus te maken voor een opleiding in de ICT, de opleiding netwerkbeheer bleek het meest aan te sluiten op wat ik wilde, dus was de keus ook vrijwel direct gemaakt. Dat lang twijfelen duurde overigens echt zeer lang, want ik heb op echt de laatste dag dat dat mocht mijn inschrijvingsformulier ingeleverd. Daarmee was mijn keus definitief. Nog steeds bestond er enige twijfel of het wel goed zou gaan allemaal. Die twijfel was ook volledig terecht achteraf.

Na 4 weken

Wat volgde was een voor mij zeer apart schooljaar. In de eerste weken ging ik nog met zeer veel plezier heen, maar na goed 4 weken was het voor mij al klaar. Ik wilde veranderen van opleiding. Ik besloot dat de switch naar bedrijfsadministrateur het beste voor mij was. Helaas bleek dat deze opleiding op mijn school al vol was, en dat het tevens een lotingsstudie was. Dit betekent dat er een pot vol namen komt van leerlingen die zich voor die opleiding hebben ingeschreven. Hieruit werden al voor het begin van het schooljaar 30 leerlingen gekozen die de opleiding mochten volgen. Ik kon er niet meer aan worden toegevoegd.

Ik had uiteraard ook nog een tweede optie, en dat was vertrekken van het MBO en terug naar de havo op mijn oude middelbare school. Hiervoor bleek het helaas óók te laat, want het was al begin oktober, en dit mocht tot maximaal eind september.

Er zat dus niets anders op; het werd dan maar het schooljaar uitzitten en tijdens de lessen andere dingen doen dan de klas doet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me dood heb verveeld tijdens die lessen. Wat moet je in hemelsnaam nou met 1010 schooluren die je moet opvullen? Die uren worden opeens een soort van vrije tijd, terwijl je op school zit. De docenten lieten het altijd maar een beetje vieren, en zeiden er op een gegeven moment niets meer van dat ik maar wat onderuitgezakt met mijn telefoon in de les zat. Dit soms tot grote verbazing van medestudenten, deze konden er ook wel weer om lachen.

Wat ik vooral deed was spelletjes doen tijdens de les met andere studenten die ook wilden stoppen met de opleiding. Maar ook schreef ik geregeld dingen, waaronder artikelen voor Brightlights, waarop mijn medestudenten zeiden: ‘Goh, wat was jij druk aan het rammen op je laptop!’, waarop ik dan weer (vol trots) zei: ‘Ja, ik heb weer eens een artikeltje getikt.’

Het was kortom dus echt een rommeljaar, waarover ik niet echt een mening kan geven. Het is natuurlijk heel erg jammer dat het zo gelopen is, maar ik heb ook tijd gehad om eens na te denken. Denken over wat ik nou echt wil later, en goed nadenken over wat ik voor vervolgopleiding wil doen.

VAVO

Het verzinnen van een nieuwe vervolgopleiding bleek nogal een hele opgave, want ik wist zeker dat ik niet meer op mijn huidige ROC wilde terugkeren. Ik wilde graag terug naar de havo om alsnog een havodiploma te behalen, wat me in het verleden helaas niet gelukt was. Ik wilde hiervoor niet terug gaan naar mijn oude middelbare school, want dan zou het leeftijdsverschil te groot zijn. Daarom besloot ik dat ik een vavo-opleiding wilde gaan doen, havo voor volwassenen. Dit kon ik op twee scholen doen: op het Drenthe College in Emmen, en op het Deltion Sprint Lyceum in Zwolle. Het Drenthe College viel voor mij al snel af, omdat ik hier al een vervelend jaar heb beleefd. Dan ben ik eigenlijk totaal niet objectief, maar toch was het op die school voor mij niet echt een prettige ervaring.

Doordat ik geen studentenreisproduct kreeg van de overheid voor de VAVO, was desondanks de keus snel gemaakt; het werd het Drenthe College in Emmen. Want laten we eerlijk zijn, de kosten om steeds op en neer te reizen naar Zwolle waren hoog. Ik schreef me dus ook in op het Drenthe College, terwijl ik daar toch liever niet heen ging.

Na lang overleggen met mijn ouders mocht ik me uiteindelijk toch inschrijven op het Deltion in Zwolle, maar ook echt op één voorwaarde: over 2 jaar moet ik mijn havo-diploma in handen hebben om door te stromen naar het HBO. Aan die voorwaarde wilde ik echt voldoen, want ik ben vastberaden er vol voor te gaan komend schooljaar. Toen uiteindelijk alles was geregeld, ik toegelaten was tot het Deltion, was ik zeer opgelucht. Eindelijk was er een uitweg na dit vervelende schooljaar.

Meningen van naasten

Wat me vooral pijn heeft gedaan dit jaar, ware de meningen van sommige mensen om mij heen, die helemaal geen idee hadden van hoe zo’n jaar het was voor mij. Een handjevol mensen begreep dat het een zeer demotiverende ervaring is geweest. Ik wilde niet meer naar school, maar toch ging ik nog steeds iedere dag naar toe. Zelfs de docenten op mijn opleiding hadden hier bewondering voor, aangezien ze geregeld hebben gezien dat (leerplichtige) studenten gewoon helemaal niet meer kwamen opdagen.

Wat ik jou als lezer wil meegeven, is dat je niet moet opgeven als het gaat om een verkeerde keuze wat betreft je opleiding. Je moet sowieso niet opgeven, want als je afmaakt waarmee je bezig bent dan kom je er vanzelf wel, echt waar. Ga wel bij jezelf na of iets écht zin heeft of niet. Als je erachter komt dat je een verkeerde opleiding gekozen hebt, moet je zo snel mogelijk op zoek naar oplossingen. Het liefst met rap tempo, want dan kun je nog ergens terecht. Mocht het jou ook zijn overkomen dat je het hele jaar op je opleiding zit zonder dat je af kunt haken: gebruik die tijd dan om goed na te denken. Je krijgt zeer veel tijd hiervoor, omdat je niet meer echt deel hoeft te nemen aan de lessen. Ik ging vooral op Google op zoek naar andere opleidingen in de buurt, maar ook buiten Drenthe.

Als je uiteindelijk stof tot nadenken hebt, en weet wat je dan wel wilt, dan weet je in ieder geval dat het weer goed gaat komen. En onthoud: hard werken, dat wordt beloond.

Stan

Stan

Heeft een passie voor reizen, en dan ook het liefst ver weg. Is een nuchtere Drent met een neusje voor spelling en grammatica, en wordt daarom ook met enige regelmaat een wandelende spellingscontrole genoemd.

Reageren