clima
filename-1 (2)

Proza: Als het leven een feestje is

Feestjes zijn net dromen, soms. Alle mensen lopen door elkaar, alle vrienden die elkaar niet kennen praten met iemand anders. Iedereen eet chips, drinkt biertjes. Alles is anders.
In de ochtend stoppen dromen weer, feestjes vagen bij het brakke ontbijt altijd langzaam alweer weg. Maar stel je voor dat dat nooit gebeurde?

Wat als het leven een feestje is?

Het is zomer en we hangen in de tuinen. We bakken spiesjes op de barbecue, we zingen liedjes langs het water. We zijn uitgelaten en nog heel lang niet van plan om weer naar binnen toe te gaan. We zitten in het gras. Alle straten zijn afgezet, alle auto’s zijn verboden. Tussen de bomen van de buren hangen slingers in de wind te wapperen en niemand komt ergens nog op tijd.

Wie voorbijfietst maakt zijn banden lek met de confetti van een wijnglas die per ongeluk op de grond gevallen is. Wie dan gaat lopen met zijn fiets krijgt altijd van iemand wel een plakset, want iedereen is gastvrouw (of meneer).

filename-1 (5)

In de struiken spelen jongens op gitaren. Om hen heen verzamelt zich een groepje blije mensen in een veel te wijde broek. Iedereen kent de tekst. Er zijn op openbare pingpongtafels boxjes met melodieën neergezet. Bij elke speeltuin klinkt er weer een ander soort muziek. Mensen dansen.

Mensen eten de hele dag door spiesjes, mensen worden nooit meer langzaam dik want mensen dansen. Niemand is een onbekende. Iedereen biedt iedereen een drankje aan. Wie naar de tandarts gaat krijgt onderweg een stukje taart.

Wie werkt er nog? Wie maakt er nog offertes?

In de supermarkt hangen ballonnen. Aan de deur geeft er een vakkenvuller iedereen een papieren feesttoeter.

De postbode raakt onderweg vertraagd om te dansen met een oude dame, als het regent kan hij wachten tot de zon schijnt in een partytent. Er staat een podium op ieder plein en elke man met een accordeon wordt langzaam heel erg rijk want elk mens is vrolijk.
Niemand is een vreemde, want iedereen is uitgenodigd.

Bij de bakker zijn er elke ochtend verse croissants uit blik en hardgekookte eieren. Het wordt pas nacht als het weer licht wordt.

Men blijft langer dan gepland op elke plek. Op de stoepen staan er banken om te slapen. Niemand is dakloos, iedereen woont overal, want iedereen is uitgenodigd.
Het geeft niet als een meisje te hard lacht, dat hoort juist.

Onder elke boom worden er kringen van vanillerook geblazen uit een rookpijp. Men proost op alles. De kinderen leren van verhalen van de oude heren in zomerkleren. Elke oude man is opa.

Iedereen kijkt steeds naar sterren.

filename-1 (4)

Als iemand honger heeft, kan hij ergens linzensoep gaan halen. Er wordt betaald met repen fair trade chocola voor de gastvrijheid en iedereen raapt elke middag kroonkurken van de grond.

Stoelen zijn niet echt meer nodig om op te gaan zitten, want het is feest dus iedereen is hoe dan ook tevreden. Gebruikte glazen worden bij het ontbijt gewassen met sinaasappelsap. Niemand sloopt met opzet dingen want iedereen is altijd wel een klein beetje te gast, maar op de muren mag je verven. Koffie vloeit tussen het cappuccinoschuim.

Soms ontvluchten mensen hand in hand alleen het feestgedruis. Er zijn op de Hoge Veluwe nog lege vlaktes gelig gras. Daar waaien stille gesprekken tussen droomgezichten.
Als iemand een ander uitscheldt, lost een ander alles op. Het geeft niet, het is altijd wel weer goed.

Alle mensen zwaaien naar elkaar, alle mensen groeten met een knuffel. Alle mensen lachen hard en alle mensen helpen.

Alle mensen willen altijd alle mensen zien want iedereen is uitgenodigd.
De straten bruisen. De wereld beweegt en mensen dansen.

Niemand verveelt zich, want mensen dansen.
Men mag elkaar nu alles vragen, want iedereen is gastvrouw (of meneer).

Wat gebeurt er als het leven een feestje is?

Dan zijn we uitgelaten, en niet van plan om binnenkort een keer naar binnen toe te gaan. Dan hoeven we niet eens een stoel om op te zitten, omdat we onder een boom vol slingers eeuwig kunnen blijven staan.

Mette

Mette

Telt de dagen tot haar eindexamen gymnasium maar kent nog steeds geen Griekse goden. Schrijft op lege bladen en verslaapt zich elke ochtend. Is stiekem activistisch, maar schreeuwt niet vaak van de daken. Praat veel en vaag en onbegrijpelijk, maar is best aardig verder. Daarbij geïnteresseerd in alles wat diepzinnig is. Huilt bij bijna elke film, maar is stoer als ze de weg vraagt.
Is meestal aan het dromen maar luistert graag naar je verhalen.

Reageren