BrightLights
Twente2

FC Twente: van landskampioen tot misère

FC Twente, bij voetbalfanaten bekend als de trots van het oosten. Maar, hoe heeft de oude trots in zulke grote financiële problemen kunnen komen? Waarom heeft oud-voorzitter Joop Munsterman er zo’n puinhoop van gemaakt? En hoe kwam het nou dat FC Twente momenteel een schuld heeft van omstreeks 52 miljoen euro? In dit artikel neem ik je mee langs verschillende tijdperken van FC Twente, van glorie tot misère, van kampioenschappen tot schulden.

Wat is er precies gebeurd?

In 2003 werd Joop Munsterman aangesteld als nieuwe voorzitter van FC Twente, samen met Aldo van der Laan. Vanaf daar kende Twente een nieuwe succesperiode, ook met ups en downs, maar niet zo erg als van tevoren. FC Twente zat namelijk tussen 1998 en 2003 al in de problemen.

De huidige situatie is echter tot stand gekomen in 2010. Sinds die periode opereert FC Twente samen met Doyen Sports Group. Deze organisatie had invloed op FC Twente, door bemoeienis bij transfers van spelers (ofwel het verkopen en kopen van spelers) op de transfermarkt. Dit is door de KNVB verboden, en de KNVB was hier dus ook niet van op de hoogte. Toen de KNVB erachter kwam, kreeg FC Twente een grote boete van € 45.000, die deels door de supporters(verenigingen) betaald is. Sinds begin 2016 heeft FC Twente definitief de banden met investeringsmaatschappij verbroken, zodat het kon proberen de proflicentie te behouden. Uiteindelijk heeft Doyen Sports Group een hoop geld overgehouden aan de deals met FC Twente. Ze zijn te omschrijven als de onverdiende winnaars in dit verhaal.

Jupiler League

Momenteel is er meer aan de hand dan dat. De KNVB heeft op 18 mei 2016 bepaald dat de club als straf wordt teruggeplaatst naar de Jupiler League (Eerste Divisie) vanwege hun financiële wanbeleid. Een markant detail; dit gaat niet volgens de vastgestelde regels.

Deze regels stellen twee mogelijkheden voor. De KNVB kan in eerste instantie een grote boete geven of puntenaftrek geven, en die twee dingen heeft de KNVB gedurende het voetbalseizoen 2014/15 ook gedaan. Wat de KNVB in tweede instantie nog kan doen, is de proflicentie afnemen waarna de club heel ver naar beneden zal gaan degraderen.

Het is dus vreemd dat ze FC Twente één divisie lager terugzetten, terwijl dit niet eens in de reglementen voorkomt. Toch mag FC Twente blij zijn dat ze de proflicentie niet zijn kwijtgeraakt, desondanks de Doyen Sports Group-spelers bij FC Twente rondliepen.

De glorieuze tijden

FC Twente bestaat nog niet zo lang als andere bekende Nederlandse voetbalclubs als bijvoorbeeld Ajax (oprichting 1909) en PSV (officiële oprichting 1913). FC Twente werd opgericht in 1965, en begon in datzelfde jaar al in het betaalde voetbal. Sindsdien zijn ze met uitzondering van het seizoen 1983/84 altijd uitgekomen in de Eredivisie.In de clubhistorie behaalde FC Twente in 2010 zelfs het landskampioenschap, voor het eerst in de geschiedenis.

Verder heeft FC Twente nog meer prijzen behaald in het verleden. Zo hebben ze drie keer de KNVB-beker gewonnen, en tweemaal de Johan Cruijff-schaal. De KNVB-beker is een apart toernooi waar alle clubs in het Nederlandse betaalde voetbal aan meedoen, dus ook de kleinere clubs buiten de Eredivisie. De Johan Cruijff-schaal is dan ook weer iets anders, namelijk de wedstrijd die ieder jaar wordt gespeeld tussen de winnaar van de KNVB beker en de landskampioen.

Linkerrijtje

Verder was FC Twente ook altijd aanwezig in het ‘linkerrijtje’, ofwel bij de clubs die als eerste negen zijn geëindigd. Voor het eerst sinds seizoen 2003/04 eindigde FC Twente in seizoen 2014/15 buiten de eerste negen clubs, namelijk op de tiende plek. In het seizoen 2015/16 was dit nog dramatischer, ze eindigen namelijk na allerlei puntenaftrek nét op de dertiende plaats. Halverwege het seizoen stond FC Twente nog in de degradatiezone, toen was een downgrade wél logisch geweest.

Waarom is eigenlijk de vraag die iedere supporter van FC Twente niet alleen zichzelf, maar ook het bestuur van de club zal stellen. Want als je het zo bekijkt, is FC Twente een gigantisch grote club, met zeer veel mensen achter zich, en een gigantisch stadion. Het verhuizen van FC Twente naar de Jupiler League is ontzettend zonde. En ook nog eens niet helemaal volgens de regels…

Stan

Stan

Heeft een passie voor reizen, en dan ook het liefst ver weg. Is een nuchtere Drent met een neusje voor spelling en grammatica, en wordt daarom ook met enige regelmaat een wandelende spellingscontrole genoemd.

Reageren