clima
tel

Hoge telefoonrekening? Verhip, dataroaming!

Dataroaming is één van die welbekende (en in sommige gevallen zeer hoge) kostenposten wanneer je gaat internetten, bellen of sms’en in het buitenland. Eigenlijk is het raar dat dit zoveel geld kost? Waarom moet het zoveel geld kosten? En waarom is het nog steeds niet afgeschaft? In dit artikel neem ik je mee en vertel ik mijn ervaringen met deze ‘buitenlandse’ kostenpost, en natuurlijk ook waarom dit zo duur is.

Wat is dataroaming?

Dataroaming is dat extra geldbedrag dat je betaalt voor het gebruik van een buitenlandse provider. Dit is veelal omdat niet alle Nederlandse providers banden hebben met andere providers. Nu heeft Vodafone bijvoorbeeld het voordeel dat het operatief is in heel Europa, maar bij KPN dit niet het geval. Zij moeten het vooral hebben van dochterondernemingen en dergelijke. Toch brengen beide providers dataroamingkosten in rekening voor gebruik van buitenlandse netwerken. Bij Vodafone is dit opmerkelijk, maar bij KPN dan weer logisch.

Het gebruik van een buitenlandse provider in het buitenland is een veelvoorkomend fenomeen, omdat we diensten als WhatsApp en Telegram hebben om contact te onderhouden, maar ook e-mail, Facebook en Twitter. In Nederland is het daarom ook niet ongewoon dat je een (grote) databundel hebt, maar in het buitenland blijkt die bundel opeens ongeldig. Dit omdat je dus extra moet betalen voor het gebruik van een buitenlands netwerk. Je kunt hiervoor ook een bundel afsluiten, zodat je je binnenlandse bundel ook in het buitenland kunt gebruiken. Dit is in veel gevallen extra prijzig, soms tot wel 30 euro per maand. En daar kunnen nog kosten overheen komen als je je bel- en sms-bundel ook mee wil nemen op .

Onder het woord dataroaming valt eigenlijk alleen het internet, vandaar ook het woord ‘data’, maar vaak zien we bellen en sms’en in het buitenland ook als dataroaming.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eigenlijk is het heel simpel. Je reist vanuit Nederland naar Duitsland, zoals ik vaak doe. Als je de grens passeert, zie je dat de Nederlandse provider verdwijnt, je krijgt namelijk een provider met de landcode D of DE te zien, mits je in Duitsland zit dan. Wanneer dit is gebeurt, maak je al gebruik van een Duitse provider. Wanneer je niet gaat internetten, bellen of sms’en is er eigenlijk niets aan de hand.

De roaming in het buitenland is zo duur omdat je steeds weer opnieuw gebruik maakt van buitenlandse masten. De buitenlandse providers brengen hiervoor kosten in rekening.

Zodra je gebeld wordt of gaat bellen, gaat sms’en, of zeker wanneer je gaat internetten, gaat het al gauw in de papieren lopen. Vooral internetten is duur, zeker buiten de Europese Unie. Buiten de EU betaalde je voorheen zelfs € 10,12 per MB. Tegenwoordig is dit € 2,50 per MB, nog steeds belachelijk veel. Als jij dus met een Nederlands abonnement op vakantie gaat naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan kun je je voorstellen dat wanneer je een applicatie gaat downloaden, dit je een fortuin kost. Eigenlijk is het vrij ironisch, want ja, inwoners van de Verenigde Staten hebben ook niet te maken met dataroaming binnen hun land, dus waarom kunnen wij als unie hier geen afspraken over maken? Zoals het er nu uit ziet, zal dataroaming binnen Europa eindelijk worden afgeschaft rond 1 juli 2017. De EU kennende wordt deze datum vast en zeker weer vooruitgeschoven, dit is namelijk al meerdere malen gebeurd.

Om nu in het buitenland gebruik te maken van de diensten van providers, kun je redelijk goedkoop een buitenlandbundel aanschaffen. Als je dit niet doet, betaal je vanaf 30 april 2016 nog maximaal € 0,05 per minuut bellen, € 0,02 per sms en € 0,05 per MB. Dit valt reuze mee ten opzichte van wat je eerst moest betalen, maar het is uiteraard nog steeds teveel omdat het ook gewoon vanuit je bundel kan. Informeer eens bij je provider hoe je zo goedkoop mogelijk kunt internetten buiten Nederland.

Waarom is het gebruik van een buitenlands netwerk zo duur?

Het gebruik van buitenlandse netwerken is zo duur, omdat in eerste instantie de MB’s bij die bepaalde provider. In Nederland is data soms (veel) goedkoper dan in het buitenland. Het ligt er dan uiteraard net aan in wat voor land je je bevindt. Daarbij komt nog iets; het kost de buitenlandse provider namelijk extra werk om een buitenlands nummer toe te laten op het netwerk, en die kosten daarvoor worden dan doorberekend aan de klant.

Zoals ik eerder al vermeldde hebben veel buitenlandse netwerken geen banden met een Nederlands netwerk. Vodafone en bijvoorbeeld T-Mobile hebben met hun onderneming wel buitenlandse netwerken, maar KPN opereert alleen in Nederland. KPN heeft dan weer wel zogenaamde dochterondernemingen als E-Plus (Duitsland), toch berekenen ze kosten hiervoor.

Waarom is dataroaming nog steeds niet afgeschaft?

Vele EU-inwoners zullen het met me eens zijn; dataroaming is niet meer van deze tijd. Je betaalt al genoeg geld voor je binnenlandse abonnement en zit je dus niet te wachten op die extra kosten omdat je een ander land in reist. Dit is irritant, aangezien je binnen Europa op zich vrij gauw in een ander land zit.

Dataroamingkosten zijn niet afgeschaft om twee redenen. De eerste reden is simpelweg omdat er veel geld aan werd verdiend bij de providers. Een voorbeeldje hiervan is dat ik eens € 150,00 kwijt was door het gebruik van dataroaming in Denemarken, terwijl mijn telefoonrekening eigenlijk €20,00 hoorde te zijn. De kosten waren zo hoog per MB, omdat Denemarken destijds niet onder het EU-gebied viel, maar dit is nu wel het geval.

Gelukkig kon ik het betalen en was het dus te overzien, maar er zijn ook weleens mensen thuisgekomen met rekeningen van duizenden euro’s. Je hoort het iedere zomer weer. Hoe zij dat hebben opgelost? Geen idee. Maar ik geef je één ding mee, en dat is dat je heel erg moet opletten wat je doet in het buitenland met je telefoon. Niets is gratis, alles kost geld. In ieder geval tot 1 juli 2017.

Waar geldt de afschaffing en wat betekent het?

Dataroaming wordt afgeschaft in welgeteld 28 EU-landen. Niet alleen Nederland, maar ook België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Groot-Brittanië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Helaas zitten er ook beperkingen aan het gebruik van internet in het buitenland, al moet je wel heel veel moeite doen wil je daaraan komen. Dingen zoals Netflix kijken via het buitenlandse internet zijn dan ook sterk af te raden, maar het kan natuurlijk wel, want providers in de EU-landen mogen in de praktijk geen dataroamingkosten meer in rekening brengen bij de gebruiker.

Dit brengt ons bij wat de afschaffing nu eigenlijk betekent. Dit is eigenlijk heel simpel; de gebruiker kan gewoon vanuit zijn Nederlandse bundel internetten. Het gebruik van zijn internet en dergelijke wordt gewoon bij zijn Nederlandse provider neergelegd die het weer van zijn bundel af haalt.

De afschaffing geldt overigens niet voor buiten de Europese Unie, daar blijft nog steeds het begrip dataroaming van kracht. De precieze kosten daarvan zijn nog niet bekend, maar die zullen voorlopig (helaas) ongewijzigd blijven.

Stan

Stan

Heeft een passie voor reizen, en dan ook het liefst ver weg. Is een nuchtere Drent met een neusje voor spelling en grammatica, en wordt daarom ook met enige regelmaat een wandelende spellingscontrole genoemd.

Reageren