BrightLights
trumphaar

Verkiezingen in de VS: president Donald Trump

Een aantal jaar geleden zou deze krantenkop zo uit een slechte televisieserie kunnen komen. Nu is er een reële kans dat het werkelijkheid gaat worden. Zowel tegenkandidaten Ted Cruz als John Kasich hebben de handdoek in de ring gegooid deze week. Dat maakt dat Donald Trump nog de enige republikeinse presidentskandidaat is.

Ted Cruzst voorbij

Ted Cruz is uit de race om het Witte Huis gestapt omdat hij niet meer inzag hoe hij nog zou . Omdat Ted Cruz zijn belangrijkste tegenstander was, ligt de weg nu open voor Trump. Ted Cruz had gehoopt op een overwinning in de staat Indiana omdat daar relatief veel conservatieve christenen worden, de doelgroep van zijn campagne. Helaas werd de uitslag van de voorverkiezingen in Indiana een grote tegenvaller voor Ted Cruz. Reden genoeg voor hem om uit de race te stappen.

Een beetje aardiger

Nu het erop lijkt dat Donald Trump de uiteindelijk Republikeinse presidentskandidaat gaat worden, worden zijn berichten aanzienlijk netter en aardiger. Zo noemde Donald Trump eerder Ted Cruz nog een leugenaar. Nu hij is afgehaakt, noemt Donald Trump hem een “geweldige tegenstander, een sterke, slimme man”. Wellicht heeft dat met de voorspellingen te maken. Donald Trump is de voorverkiezingen aan het winnen, maar volgens de peilingen zal hij geen president worden.

Dit komt omdat Trump populair is onder de kiezers die gedurende de voorverkiezingen naar de stembus gingen. Landelijk gezien heeft Trump echter een achterstand, zo blijkt uit de peilingen. Volgens deze peilingen zou Donald Trump slechts 40% van de stemmen krijgen als er nu verkiezingen worden gehouden, tegenover 47% van de stemmen die Hillary Clinton zou krijgen.

De Republikeinse partij

Wat het kandidaatschap van Donald Trump ingewikkelder maakt is het feit dat het establishment van de Republikeinse partij zeer tegen zijn kandidaatschap is. Vandaar ook dat het opvallend is dat de voorzitter van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, op Twitter oproept tot verenigen en te concentreren op het verslaan van Hillary Clinton. Zolang Clinton maar niet president wordt, dus.

Eerste vrouwelijke president

In het kamp van de Democraten lijkt het erop dat Hillary Clinton de nominatie zal bemachtigen. Ondanks dat haar enige rivaal Bernie Sanders de voorverkiezingen in Indiana won, is de voorsprong van Hillary Clinton zo groot dat de Democratische nominatie haar eigenlijk niet meer kan ontgaan. Volgens de peilingen zou Hillary Clinton dus weleens de eerste vrouwelijke president van Amerika kunnen worden. In de media portretteert Hillary Clinton onlangs Donald Trump als een loose cannonofwel een ongeleid projectiel. Hierdoor hoopt ze kiezers over te halen om op haar te stemmen in plaats van op Donald Trump.

De race tussen de verschillende Republikeinse en Democratische presidentskandidaten onderling is eigenlijk afgelopen. De winnaars van deze race zijn namelijk Donald Trump en Hillary Clinton. Donald Trump is zo goed als zeker van zijn Republikeinse presidentsnominatie en hetzelfde geldt voor Hillary Clinton, wiens nominatie haar eigenlijk niet meer kan ontgaan. Het gevolg hiervan is dat ze allebei hun pijlen op elkaar richten in de media om zo de kiezers voor zich te winnen. Het duurt nog even voor we weten wie er uiteindelijk president gaat worden, want de uiteindelijke verkiezingen zijn pas in november. Tot die tijd zullen we vast wel opmerkelijke toespraken en uitlatingen van Donald Trump voorbij zien komen.

Nathalie

Nathalie

Sinds het begin van BrightLights schrijf ik uiteenlopende artikelen: van persoonlijke ervaringen tot politieke kwesties en artikelen met praktische tips. Inmiddels ben ik 21 jaar en studeer ik aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden en vriendinnen, luister ik veel muziek, sport ik regelmatig en experimenteer ik graag met suikervrij koken.

Reageren