clima
Boeken

Inspiratie dankzij school

Op sommige momenten kunnen Duitse lessen en Nederlandse literatuur samen heel inspirerend werken. Zo raadde een goede vriendin van mij aan om het boek ‘het huis van de moskee’ van Kader Abdola (echt een prachtig boek) te gaan lezen voor Nederlands. Nadat ik heel voldaan mijn boekverslag had ingeleverd dacht ik niet meer na over de inhoud, totdat we bij Duits hoorden over het staatsbezoek van de Perzische Sjah in Berlijn. Ik legde meteen een link met het boek, omdat hierin de Perzische revolutie wordt beschreven. Beide verhalen liepen erg uiteen en natuurlijk moest ik daar het fijne van weten…

Het begint allemaal een tijdje voor de Perzische, of tegenwoordig ook wel de Iraanse revolutie. In de bodem van Iran ligt namelijk zeer veel olie, Amerika had daar interesse in, vanwege een groot tekort aan olie, en kreeg het uiteindelijk voor elkaar om daar te mogen boren. In die tijd was sjah Mohammad Reza Pahlavi aan de macht, dit was een zeer westers georiënteerde man. De Sjah wilde Iran een westerse cultuur schenken, maar omdat het merendeel van de bevolking streng islamitisch was kreeg hij veel kritiek. Helaas was zijn reactie daarop vaak nogal hardhandig.

Na vele protesten, sommigen met een gewelddadige afloop, vertrok de Sjah uiteindelijk uit Iran. Hij zocht onderdak in Egypte en zou twee jaar later aan kanker overlijden. Ondertussen kwam ayatollah Khomeini als religieus leider aan de macht. De burgers van Iran wilden de Sjah berechten en de protesten werden nu tegen Amerika gevoerd, de Amerikaanse ambassade werd bezet door protestanten en de gijzelaars werden gemarteld of gedood. Een aantal ambassade medewerkers wisten voor de bezetting te ontsnappen, zij zijn, dankzij een CIA agent, veilig naar Amerika teruggekeerd. Over die hele bezetting is een film gemaakt; Argo.

Nu zal je waarschijnlijk denken, maar wat heeft dit met Duitsland te maken? Het is uiteindelijk terug te leiden naar Amerika. De Duitse studenten kregen lucht van de macht die Amerika uitoefende op onder anderen Iran. Zij vonden dit onterecht en organiseerden daarom protesten. Het staatsbezoek van de Sjah in 1967 veranderde alles. De studenten stonden zeer vredig te protesteren, toen voorstanders van de Sjah hun zelfbeheersing verloren en op de studenten in begonnen te slaan. Het resultaat was chaos, de politie wist er ook niets van te maken en kozen daarom de kant van de Sjah-voorstanders en de studenten werden vervolgens van twee kanten belaagd.

Na deze chaos besloten de drie vertegenwoordigers van de opstandelingen, Ulrike Meinhof, Andreas Baader en Gudrun Ensslin, dat geweld met geweld bestreden moest worden. De groepering Rote Armee Fraktion (RAF), alias de Baader-Meinhof-Groep werd opgericht. Het RAF was niet zo zachtzinnig en begon met het plegen van aanslagen. In 1970 is deze groep ook nog in militaire opleiding gegaan bij de Palestijnse terreurbeweging Al Fatah, na de opleiding hebben ze een vliegtuig gekaapt. Uiteindelijk komt er in 1972 een kloppenjacht op de leden van RAF en is de beweging uitgedoofd.

In het boek ‘het huis van de moskee’ is heel duidelijk te volgen wat de revolutie met de gewone burger in Iran doet. Wat het boek echter niet toont, is de aard van de Sjah. In de Duitse les werd namelijk erg duidelijk benadrukt dat hij niet zo’n plezierig figuur was. Dat contrast is de reden geweest dat ik zo nieuwsgierig geworden ben en de film ‘Argo’ heb gekeken. Het hele verhaal heeft me gegrepen. Toch wel bijzonder dat alles in verbinding staat met elkaar, van een Iraanse revolutie, tot een Duitse les.

Ester

Ester

Brede interesses, daar kan ik mezelf erg in herkennen. Niet alleen in mijn hobby’s zie ik het terug, ook in mijn kledingstijl en schoolwerk. Ik wil vooral graag alles proberen. Misschien komt dit ook wel omdat ik erg nieuwsgierig ben; hoe zal dit smaken? Zou dit mij leuk staan? Ik ben daarom ook niet van plan mijn artikeltjes steeds in dezelfde richting te gooien. Van alles wat, dat is mijn doel!

1 reactie