BrightLights
UK

Blog 3 – Studiekeuzedeadline!

Voor de meeste zesdeklassers is de deadline voor het inschrijven voor hun studie voor volgend jaar nog ver weg: 1 mei voor de meeste opleidingen, een uitzondering zoals geneeskunde daargelaten. Ergens vorig schooljaar heb ik bedacht dat ik liever dan in Leiden in Oxford wilde studeren. En daar gaat het natuurlijk allemaal net even anders. Deadline voor inschrijven: vandaag!

Natuurlijk kwam dit niet als een verrassing; ik ben er al maanden mee bezig. In de meivakantie met de prospectus guide in de hand allerlei colleges bezocht, want je schrijft je in Oxford in voor zowel een studie als een college. Ik ging heen met het idee geneeskunde te willen doen, maar kwam overtuigd terug dat Classics and English’, een combinatie van Latijnse en Griekse Taal en Cultuur en Engelse literatuur, míjn studie is. Bovendien had ik een short list van 5 colleges die me het meest bevielen (denk Harry Potter film locaties voor de sfeer in die colleges).

Vorige maand was het open dag, dus mocht ik twee dagen wegblijven voor school (studiekeuzeverlof) om weer de trein naar de UK te pakken. Ik kon met de course leader praten, kreeg proeflessen en – leukst van alles – nam deel aan een college programma door studenten en tutors. Ik werd rondgeleid langs de kamers, bibliotheken en Junior Common Room. Ik wist meteen welk college ik het allerliefst wilde. Met een hoofd vol informatie en de uitspraak dat het niet onmogelijk was om als 14-jarige aan te melden ging ik weer naar huis. Nog 1 maand te gaan voor de inschrijving via het landelijke elektronische systeem van Engeland “UCAS”.

Je moet best wat dingen inleveren en doen, waaronder het schrijven van een motivatiebrief. Ook een reference van een leraar op school regelen, en een test centrum vinden om je in te schrijven voor de nodige tests. Die motivatiebrief was het moeilijkst. Ik heb zeker zeven versies geschreven, en nog steeds was het niet perfect. Maar goed, time’s up. Ik moest hem wel uploaden.

En nu? Op 5 november moet ik de twee toetsen maken die bij mijn studie horen, de ‘Classics Admissions Test’  en de ‘English Literature Test’. Vervolgens is op 10 november de deadline voor het inleveren van twee papers die je op school geschreven hebt, die relevant zijn voor het onderwerp van je studie en laten zien dat je kritisch kan redeneren. Best lastig, want de vertaalopdrachten die we meestal doen komen dus niet in aanmerking.

En dan komt de eerste selectie. Eind november weet ik dan of ik uitgenodigd word voor ronde twee: interviews bij je college en misschien ook andere colleges als ze geïnteresseerd in je zijn. Dan nog vallen er veel af (60-70% bij mijn studie), de uitslag hoor je in januari. En dan nog moet je een 8 of hoger gemiddeld staan voor je eindexamens voor de belangrijke vakken, anders val je alsnog af in de zomer. Pffff. Was het examenjaar op zich niet al spannend genoeg?

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

2 reacties

 • Hoi Yara,

  Als student aan Oxford (en alumna van Leiden) die iets jonger dan gemiddeld aan een studie is begonnen, ben ik benieuwd of je inmiddels al iets hebt gehoord. Ik duim mee voor goed nieuws!

 • hoi Yara, ben je er in?

  Kleene:
  Hoi Yara,

  Als student aan Oxford (en alumna van Leiden) die iets jonger dan gemiddeld aan een studie is begonnen, ben ik benieuwd of je inmiddels al iets hebt gehoord. Ik duim mee voor goed nieuws!

  Hetzelfde dus :-)