BrightLights
Midsummer

PWS-week voor de deur

De afgelopen jaren konden we ons deze week bijna niet op de lessen concentreren; de reisweek begint volgende week! Maar dit jaar is alles anders. Want waar de reisweek ons naar de Achterhoek, de Biesbos, York, Berlijn en Rome (en daarbij ook Florence) bracht, gaan we dit jaar… helemaal nergens heen. De hele week “mogen” wij aan ons profielwerkstuk (PWS) werken. Nu is dit niet een heel slecht idee, aangezien we het grootste deel van ons onderzoek al snel af moeten hebben. Voor veel bèta-onderzoeken betekent dit dus proefjes doen, voor veel alfa-onderzoeken betekent dit de boeken induiken voor literatuuronderzoek. En in die laatste categorie valt mijn PWS.

Iets om naar uit te kijken dus. Ik moet alleen wel éven regelen dat ik ook specialistische boeken kan lenen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die ik niet in de gewone bieb kan vinden. ‘Voor 5/6 HAVO/VWO is het lidmaatschap gratis’, staat op de website, vast speciaal voor het PWS, alleen staat er ‘als je 17 jaar en ouder bent’ bij. Zucht. “Beste KB, ik zit in 6 VWO en ben 14 jaar, zou ik alsjeblieft óók….”. Mijn verzoek wordt binnen 5 werkdagen behandeld.

Mijn PWS gaat over de invloed van Pyramus en Thisbe van Ovidius op twee toneelstukken van Shakespeare; Romeo and Juliet en A Midsummer Night’s Dream. Het is al bekend dat Shakespeare veel van het plot van Romeo and Juliet van Ovidius overgenomen heeft. Nu gaan mijn vriendin en ik op zoek naar andere overeenkomsten, misschien tussen de achtergronden van de schrijvers, of literaire verwijzingen, of…

Misschien spreekt dit onderwerp niet heel veel mensen aan, maar ik ben er heel bij mee. Maar hoe kom je eigenlijk op zo’n onderwerp, en dan nog aan een onderzoeksvraag en alles?

Wat ik geleerd heb is dat je gewoon een onderwerp moet kiezen dat je interesseert, dan iets moet bedenken wat je daar nog niet over weet, en dat dan in een vraag moet formuleren. Maar soms weet je al het interessante over een leuk onderwerp al, of is er over het onderwerp geen vraag te verzinnen. Soms zijn twee onderwerpen niet te combineren, terwijl je die allebei of de combinatie ervan juist wel leuk vindt. Of stel je een vraag die zo breed is, dat je het antwoord nooit binnen 1 PWS-je kunt dekken…

Ik geloof dat wij al een heel eind zijn. Hoe ging dat bij jullie? Laat het weten, hieronder in de comments!

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

Reageren