clima
good

Een wedstrijdje met jezelf

Oke, real talk. Ik durf te wedden dat het volgende scenario niet onbekend is bij je. Je zit in de klas met trillende knieën, klapperende tanden en bezwete handen te wachten op het cijfer van je toets. Links en rechts klinken kreten van vreugde en wanhoop; mensen die dansjes doen om zesjes, mensen die woedend met hun handen op de tafel slaan om een 7,8.

Hoe lang duurt het nog voordat jij jouw blaadje krijgt? “Geduld”, fluister je jezelf in. Je neemt een hap lucht, houdt het vast, en langzaam adem je het uit. En even, heel even, ben je kalm. Totdat je abrupt van je sereniteit ontnomen wordt door een uitroep van achterin de klas. “Chagajeg! Psst, Chagajeg!” Daar gaan we weer. Je probeert je te verzetten, maar dat heeft geen nut. Vastberaden blijft hij je naam door de klas blèren. Je weet al wat hij gaat vragen, je hoeft je niet eens om te draaien. Tegen al je prinicpes in, doe je het toch. “Wat heb je gehaald voor de toets?” Je zucht. “Ik heb de toets nog niet terug”, zeg je terwijl de docent naar je tafel loopt. “Goed gedaan Chagajeg, een 9,8!” Je glimlacht, maar hoort de diepe kreun van achterin de klas. deze keer zucht jij. Je draait je voor de zoveelste keer dit jaar om, en herhaalt wat je hem altijd al verteld hebt: “Voor een wedstrijd heb je twee spelers nodig”.

Drang

In elke groep, of het nu een klas is, je vriendinnengroepje of je voetbalteam, krijg je te maken met competitiegedrag. Het is iets menselijks, en zit als het ware meegebakken met de rest van onze menselijke eigenschappen als trots en jaloezie. En raar is het zeker niet, dat je beter wil zijn dan de topscoorder in je team, of beter gekleed dan de “leider” van je vriendinnengroepje. Het gaat erom hoe je met deze gevoelens en deze drang om zou moeten gaan. Want hoewel het niet raar is dat klasgenootjes zich graag willen meten met jouw talenten op het gebied van het halen van hoge cijfers, kan je toch wel met zekerheid stellen dat het voor beide partijen niet bepaald fijn is. Bijna altijd uitgedaagd worden voor een partijtje waar je niet aan deel wil nemen tegenover zelden winnen van je veel te sterke “tegenstander”. Niemand schiet er iets mee op.

The best version of you

Maar wat moet je dan met die drang tot winnen, anders dan het spelen van een wedstrijdje tegen de “regerend kampioen”? En hoe krijg je het voor elkaar dat je niet meer uitgedaagd wordt tot wedstrijdjes waar jij geen behoefte aan hebt?  Wellicht kan ik hier een handje bij helpen. Want heb je er ooit aan gedacht een wedstrijdje met jezelf te spelen?

Iedereen moet van het idee af dat het winnen van een wedstrijd (in dit geval de beste student zijn) niet het verslaan is van je tegenspelers, maar het verbeteren van jezelf. Dat is een grote aanpassing die gemaakt moet worden in je mindset. Het is namelijk pas een overwinning wanneer jij ‘s avonds, na een lange dag zwoegen, voor de spiegel kan staan, jezelf in de ogen kan aankijken en zeggen:  “Vandaag was ik een betere versie van mezelf dan gisteren”.

Tegen of met?

Begrijp me niet verkeerd; het is niet de bedoeling dat jij jezelf vanaf nu gaat afmatten, en geen enkele moment rust meer neemt, in de hoop “beter” te worden. Zeker niet. Want hoewel het vanaf nu wel menens is, en je echt je best moet gaan doen, is het niet de bedoeling dat je stopt met de rest van je (sociale) leven.

Want een betere versie van jezelf is niet alleen iemand die hogere cijfers haalt. Het is ook iemand die aardiger is tegen anderen, langer nadenkt voordat hij/zij er dingen uitflapt en meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Je speelt namelijk geen wedstrijdje tegen jezelf, maar met jezelf. En daar zit het verschil.

Chagajeg

Chagajeg

Een gemotiveerde, perfectionistische en enthousiaste hoogbegaafde. Een alleskunner en –willer. Een meisje met een passie voor muziek luisteren, piano spelen, lezen, tekenen en natuurlijk ook schrijven, dat is wie ik ben. Voornamelijk schrijf ik filosofische essays,waarmee ik in 2014 in de voetstappen van mijn zus Sadaf heb mogen treden als winnares van de Nationale Filosofieolympiade. Maar waar echt mijn hart ligt, is de Geneeskunde, dus naast teksten over filosofie passen ook teksten over Mens&Gezondheid zeker binnen mijn straatje.

Reageren