fortnite
Kat

Cat’s cradle

In Nederland zijn we sinds kort op zoek naar een manier om het dierenwelzijn te verbeteren. Zo is “de partij voor de dieren” opgericht en hebben we een tijdje “animal cops” gehad. Deze acties waren blijkbaar niet genoeg. De overheid komt nu met een zogenaamde positieflijst voor huisdieren. Op deze lijst komen dieren te staan, die men gewoon in huis mag hebben. Ook zal er een lijst verschijnen met dieren die onder speciale randvoorwaarden gehouden mogen worden. Helaas zitten er allerlei mankementen aan dit idee. Wij Nederlanders moeten dit toch beter kunnen?

De lijst

De overheid doet natuurlijk zijn best, om met goede oplossingen te komen. Helaas gaan de dingen vaak net iets anders in de praktijk dan op papier. De positieflijst beschermd zeldzame dieren, die speciale zorg nodig hebben. Waar de overheid niet bij stil heeft gestaan, is het feit dat de alledaagse dieren ook aandacht en zorg nodig hebben. Iemand die erover denkt een zeldzaam dier in huis te halen, zal eerder gaan googelen naar de behoeften van zo’n dier, dan iemand die in de dierenwinkel een leuke hamster ziet zitten en denkt: “die neem ik mee”. Ook erg slordig, is het gebrek aan informatie. Er komt namelijk ook een lijst waar dieren opstaan die alleen onder bepaalde randvoorwaarden gehouden mogen worden. Het probleem is dat de randvoorwaarden niet bekend zijn. Dit is erg lastig, want mensen weten nu niet waar ze aan toe zijn.

Hoewel er erg veel zwakke punten in het ontwerp van de positieflijst zitten, is het wel een nodige maatregel. Er zijn namelijk erg veel dieren in Nederland en die kunnen zich niet allemaal zelf beschermen, dat moeten wij voor ze doen. Ik denk dat we die bescherming vooral moeten zoeken in kennis. Veel mensen kopen in een opwelling een dier, dit zijn vaak honden of katten. Deze mensen staan niet stil bij, wat er allemaal komt kijken bij zo’n dier en dit eindigt vaak in verwaarlozing of mishandeling.

Kennis

Door het gebrek aan kennis aan te pakken, bereik je veel meer. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat alleen bepaalde instanties dieren mogen verkopen. De werknemers bij deze instanties moeten goed weten waar ze over praten. Ze kunnen mensen, die denken over een nieuw huisdier, inlichten en eventuele tips geven. Zo voorkom je dat mensen in een opwelling en met gebrekkige kennis dieren gaan kopen.

Gatenkaas

Natuurlijk is het lastig, mensen regeren is niet niks en dan komen de huisdieren ook nog om de hoek kijken. Toch is het een belangrijk punt, want mensen kunnen voor zichzelf opkomen, dieren niet. Het is fijn dat de overheid nadenkt en tijd besteed aan het welzijn van dieren, maar ik denk dat het beter kan. Het idee is er, de gatenkaas moet alleen nog even opgevuld worden!

Bron afbeelding

Ester

Ester

Brede interesses, daar kan ik mezelf erg in herkennen. Niet alleen in mijn hobby’s zie ik het terug, ook in mijn kledingstijl en schoolwerk. Ik wil vooral graag alles proberen. Misschien komt dit ook wel omdat ik erg nieuwsgierig ben; hoe zal dit smaken? Zou dit mij leuk staan? Ik ben daarom ook niet van plan mijn artikeltjes steeds in dezelfde richting te gooien. Van alles wat, dat is mijn doel!

Reageren