fortnite
boeken2

Help! Boekenlawine!

Ondanks de enorme stapels boeken, was mijn kamer gister nog enigszins netjes. Dit totdat ik vanochtend een boek uit de hoogste stapel wilde pakken. Helaas voor mij lag dit boek bijna onderop en had ik bedacht dat ik het er wel even tussen uit kon pakken. Niet dus.

Toen lag mijn hele kamer onder de boeken en moest ik sommige boeken snel redden van een verkreukeld bestaan. Nodig tijd om op te ruimen dus. Maar mijn probleem is dat, hoewel ik een enorme boekenkast heb, ik een heleboel boeken gekregen en/of gekocht heb die ik nog nooit in de boekenkast heb gezet. En mijn boeken staan op alfabetische volgorde van auteur. Dat betekende dus een paar uur boeken doorschuiven (nu snap je waarom ik het überhaupt zo lang heb nagelaten). Daar ging mijn zaterdagmiddag. Zucht…

Maar terwijl ik bezig was met het saaie werkje van boeken doorschuiven, had ik alle tijd om na te denken over een plannetje dat ik al een tijdje heb, namelijk om een lijst te maken van alle boeken die ik heb. Ook dit heb ik heel lang uitgesteld, omdat het me zo’n saai werkje leek om te maken. Maar als je het dan eenmaal hebt gedaan, heb je ook iets.

Mijn droom is namelijk om er echt een boek van te maken, met een harde kaft en een lintje enzo. Maar dan met leer bedrukt en ook het liefst heel groot. Niet heel haalbaar dus. Maar toen bedacht ik me dat je daar boekenbinders voor hebt. Even op Google op zoeken waar de dichtstbijzijnde zit…

Judge a book by its cover

Ik vond er een in Rotterdam. Meteen een die heel veel instanties gebruiken, en daarbij de titel ‘Erkend Handboekbinder’ heeft verdiend. Ook heeft die heel veel prachtige voorbeelden op zijn website staan. Alleen staat er nergens een prijsje bij, wel verdacht… Er ging een wereld voor me open. Er zijn zelfs regelmatig boekbindwedstrijden op nationaal en internationaal niveau, waar boekbinders dan allemaal hetzelfde boek in moeten binden. Het ambacht moet ontstaan zijn in de laatantieke tijd, toen men geschriften niet meer op rollen maar op losse vellen papier ging bewaren, zo vertelt Wikipedia me.  En er zijn allerlei technieken die je kunt gebruiken: gebonden (harde band), gelijmd gebonden (paperback), gehecht gebrocheerd (nietjes), garenloos gebrocheerd (lijm), genaaid gebrocheerd (garen).

Ik weet nog steeds niet hoeveel het kost, maar zoveel geld heb ik vast niet… Misschien dit jaar maar eens geen boeken vragen voor mijn verjaardag, maar geld. Dan kan ik mezelf eens origineel trakteren.

Oh ja, mijn boeken, even afgeleid. Tot de J staat alles weer netjes in de kast.

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

Reageren