BrightLights
Brightlightaward

Wedstrijd: The Brightest Light Award

Heb je al tijdenlang iets belangrijks op je hart, ben je goed in schrijven of is er iets wat je gewoon écht even kwijt moet? Dan is dit mogelijk de kans waar je op gewacht hebt… The Brightest Light Award

Wat is het precies?

BrightLights is gefocust op hoogbegaafdheid en op het stimuleren van talent. Maar om talent te stimuleren, moet je natuurlijk eerst talent zien te vinden. Deze wedstrijd geeft deelnemers de kans om hun schrijftalent te ontwikkelen, professioneel commentaar te krijgen en hun werk te laten publiceren.

Hoe is dit bedacht?

Dat is wel een grappig verhaal. Eén van onze redacteuren kreeg met haar klas namelijk een schrijfopdracht voor het vak Nederlands. Gezien de hele klas meteen begon met diep zuchten, besloot deze redacteur dat het geen kwaad zou kunnen om hen een beetje te motiveren. Na overleg met de eindredacteur kwam daar deze wedstrijd uit. Op die manier helpen we niet alleen de klas van deze redacteur, maar kan heel Nederland de dodelijke saaie en verouderde schrijfopdracht een beetje flair meegeven.

Wat moet ik doen?

Je schrijft een beschouwende tekst van tussen de 440 en de 480 woorden. De tekst moet zes alinea’s tellen en over een ‘hoogstaand’ onderwerp gaan. Wat is een hoogstaand onderwerp? Ieder onderwerp is hoogstaand, zolang je het maar op een goede manier uitdiept en verder kijkt dan de eerste Wikipedia-pagina. En wat is een ‘beschouwende tekst’? Een beschouwende tekst, ook wel ‘beschouwing’ genoemd, is een tekst die een onderwerp van verschillende kanten belicht. Je eigen mening mag naar voren komen, maar je dringt deze niet op en het is niet het tekstdoel van een beschouwing om anderen te overtuigen.

Tips & Trucs

  • Schrijft direct en voorkom de lijdende vorm.
  • Gebruik geen afkortingen.
  • Gebruik geen ouderwetse woorden als: tevens, desalniettemin, etc.
  • Kijk eens op www.synoniemen.net als je wilt variëren in taalgebruik.
  • Check je spelling online (www.taaladvies.net) of in het ‘Groene boekje’. Maak geen spelfouten. Maak je vaak d/t fouten? Zoek dan even op hoe het ook alweer zat. Het is erg eenvoudig en je hebt er veel profijt van als je de regeltjes even opfrist.
  • Kill your darlings: als je een hele mooie zin of alinea hebt geschreven, maar hij past niet echt in je stuk, knip/plak het dan in een ander word document dat je bewaart. Dat maakt het minder definitief. Na afloop kun je kijken of je de alinea alsnog in je stuk kan zetten. Meestal kan dat niet en was de alinea toch niet zo prachtig als je dacht.

Waar lever ik het in?

Om je tekst in te leveren, moet je een mailtje sturen naar info[apenstaartje]brightlights.nl met in de titel: Schrijfwedstrijd. Je moet in ieder geval je naam, leeftijd en woonplaats noemen en zoek er maximaal één plaatje bij om als cover te gebruiken.

Wat kan ik winnen?

Naast dat het winnende artikel op BrightLights gepubliceerd wordt, maak je kans op redacteurschap van BrightLights en maakt je klas kans op een interactieve workshop van BrightLights: “Hoe schrijf ik een online artikel”!

Wat is de deadline?

Vrijdag 13 juni 2014, 12:00.

Dus?

Zoek een hoogstaand onderwerp uit en schrijf je prachtige tekst! Dan ben jij straks misschien wel the Brightest Light van 2014!

Leon

Leon

25-jarige afgestudeerd politiek geograaf met buitengewone interesse voor politiek, ontwikkeling en voetbal. Bij BrightLights ben ik verantwoordelijk voor de eindredactie en contact met de redacteuren. Heerlijk om te doen omdat ik de eerste ben die de briljante artikelen van onze redacteuren mag lezen!

Reageren