fortnite
Het eendje rent_Anneloes_Versie 1

Het eendje rent

Eerst het hele gedoe met het Amerikaanse aftapprogramma PRISM, toen het asiel van Edward Snowden en vervolgens alle commotie rondom minister Plasterk: De privacyschandalen lijken maar niet op te houden de laatste tijd. Vandaar dan ook dat het aantal zoekopdrachten op www.duckduckgo.nl  flink is toegenomen.

Dat meldt de nieuwswebsite nu.nl. In 2013 verwerkte het eendje maar liefst een miljard zoekopdrachten, dubbel zoveel als in 2012. Het aantal zoekopdrachten nam fors toe na de onthullingen van de NSA-klokkenluider Snowden.

Maar wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo is een privacyvriendelijke zoekmachine; hij houdt geen profiel bij van zijn bezoekers. Kortom: iedereen krijgt exact dezelfde resultaten te zien. De leiding hiervan is erg enthousiast, en ze bouwen aan de lopende band verder met dit idee. Afgelopen zomer hebben ze een app voor Android gelanceerd.

DuckDuckGo werd opgericht in 2008, door een man met de Duits klinkende naam Gabriel Weinberg, die het noemde naar de Amerikaanse variant van zakdoekje leggen: Duck Duck Goose (zoeken zou niet ingewikkelder moeten zijn dan dat). De zoekmachine heeft een eigen communicatiesite, http://duck.co, waar je kunt vertalen, een blog kunt lezen en aan een forum kunt deelnemen. Ook is het mogelijk om met de RoboDuck te chatten. Ik besloot om eens te kijken hoe slim die dan wel niet zou zijn…

Bijzonder grappig is ook de bang-optie. Wat dat precies is? Je tikt iets in de trant van !yt, !w of !a achter je opdracht en je wordt direct doorverwezen naar in dit geval YouTube, Wikipedia of Amazon. Niet via de zoekmachine, maar gewoon BANG ineens op de site waar je heen wilde.

En dan nu de praktijk

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat gebeurt er als je de proef op de som neemt? Nou, laten we eens kijken… Als ik op Google zoek dan krijg ik de volgende resultaten:

Logisch dat ‘ons’ BrightLights meteen bovenaan staat: ik kom immers veel op deze site (geen wonder) en Google heeft een prachtig profiel waarin precies staat wie ik ben, waar ik geboren ben, waar ik woon, met welke kleuren ik mijn kamer heb ingericht, welke studie ik ga doen etc….

DuckDuckGo geeft dan ook heel andere resultaten voor dezelfde zoekopdracht:

Nieuwe schoenen

Maar hoewel een miljard zoekopdrachten in een jaar veel lijkt, valt dat in werkelijkheid best mee. Google verwerkt 3,3 miljard zoekopdrachten… en dan in een dag in plaats van in een jaar. Volgens webwereld is Google zoekkoning en admiraal, en het eendje zal nog veel moeten rennen wil hij hem inhalen.

Begin jij ook al een beetje te zweten als je aan dat o zo volledige Google profiel met jouw foto erop denkt? Ik zou zeggen: probeer het vooral eens met DuckDuckGo. Kun je op DuckDuckHack laten weten wat je ervan vindt. Na alle privacyschandalen heeft het eendje nieuwe hardloopschoenen gekregen. En wie weet ren jij binnenkort wel met hem mee richting privacyvriendelijk zoeken.

Denk jij dat dit soort zoekmachines de toekomst hebben?

Anneloes

Anneloes

Ik ben echt zo'n waarom-persoon: altijd wil ik van alles weten hoe het werkt en waarom het zo werkt. Dat zou kunnen verklaren waarom ik zo graag lees, en waarom ik zoveel over het leven nadenk. Maar een echte wetenschapper stopt nooit met dat magische 'waarom', of wel? Voor BrightLights schrijf ik over van alles en nog wat, van groene flitsen tot aan Zwarte Magica!

Reageren