clima
tanya_magica_de_spell_by_10katieturner-d4xc0d4

De poefbommen van Pandora

Amelia heet ze in het Italiaans, Gundel Gaukeley in het Duits, Miss Tick in het Frans en Mila Magica in het Fins. En dat is nog maar een greep uit de vele talen waarin deze heks vertegenwoordigd is. In het Nederlands houden we het liever op Zwarte Magica. Onze eigen, hoogbegaafde heks. Hoogbegaafd? Hoezo?

Koning Midas

Op een rustige dag in Duckstad wandelt ze zomaar ineens het kantoor van Oom Dagobert binnen met een verhaal wat te raar voor woorden is: ze krijgt een Koning Midas-gave (alles wat hij aanraakte veranderde in goud) als ze muntjes van de rijkste mensen ter wereld omsmelt tot een amulet. Oom Dagobert lacht haar vierkant uit, en geeft haar een muntje mee, om dan te ontdekken dat het zijn Geluksdubbeltje (het eerst verdiende muntje) was. Daar had hij toch een bijzondere band mee, vandaar dat hij haar achterna gaat. Na een helse tocht door heel Italië slagen ze erin om op de vulkaan Vesuvius te komen, waar de neefjes Magica te slim af zijn (door donkere zonnebrillen op te zetten kan ze hen niet verblinden). Oom Dagobert krijgt zijn dubbeltje terug en heeft er vanaf dat moment een vijand bij.

In de daaropvolgende jaren heeft ze talloze, creatieve ideeën om dat muntje te pakken te krijgen: gulheidspray, een tweelingzus, een dwaallicht, de geest van de angst, een meteorietenregen en doen alsof ze met pensioen gaat. Niets werkt. Terwijl ze toch aardig wat middelen tot haar beschikking heeft: een toverstaf, poefbommen, een glazen bol en hypnose. En laten we haar staf niet vergeten, die heeft ook een bijzonder verhaal.

Circe

Het is namelijk eenzelfde soort staf als ook Circe, de heks uit het verhaal van Odysseus, heeft. Magica zwaait eveneens met haar staf, om daarna in een leeuw, schildpad, olifant of tijger te veranderen. Ook anderen moeten dit vaak ontgelden. Het geeft die heks toch wel stijl om een link te hebben met de mythologie. Zo heeft ze ook een keer geprobeerd om de krachten uit de doos van Pandora in haar voordeel te gebruiken.

En dat terwijl ze alles behalve een standaard heks is. Haar geestelijk vader, Carl Barks, wilde dan ook niets liever dan een nieuw soort tovenares neerzetten. Weg met de bochel en de kromme rug. Hij heeft haar uiterlijk geïnspireerd op de Italiaanse actrices Gina Lollobrigida en Sophia Loren. Magica woont dan ook in Italië; ze heeft een kleine heksenwinkel aan de voet van de Vesuvius. Nog gevoel voor geologie en cultuur ook.

#zwartemagica

En dan gaat ze zelfs nog met haar tijd mee! Vanuit dat kleine hutje heeft ze bijvoorbeeld een eigen twitteraccount. Hoe knap is het om daar überhaupt aan verbinding te komen?

Kortom: talenten zat. Ze spreekt bijna alle talen ter wereld, reist haar hele leven heen en weer zonder ooit moe te worden en verzint telkens weer slimme en creatieve plannen. Om al die boeken die ze leest nog maar even niet te noemen. Of het feit dat ze overduidelijk een echte doorzetter is. Wie zou er in haar situatie nou nog niet opgegeven hebben? Verdient zo iemand het niet om maar gelijk even erelid te worden van ons forum?

Natuurlijk is dat onmogelijk: Magica is immers een stripfiguur. Dat is maar goed ook, gezien haar minder goede eigenschappen. Want wat wil ze nou uiteindelijk? De rijkste en machtigste vrouw ter wereld worden. Dankzij dat amulet van haar. Stel dat ze dat in de echte wereld zou gaan doen: genadeloos op zoek gaan naar macht en geld. Dat soort mensen hebben we al wel genoeg, en ze maken het er hier over het algemeen niet beter op. Nee, laat haar dan Oom Dagobert nog maar eventjes plagen.

Misschien moeten we hem trouwens ook maar voor ons forum vragen. Hij is haar toch al jaren te slim af?

Vinden jullie het kinderachtig om zo af en toe nog eens over de Donald Duck te praten? 

Anneloes

Anneloes

Ik ben echt zo'n waarom-persoon: altijd wil ik van alles weten hoe het werkt en waarom het zo werkt. Dat zou kunnen verklaren waarom ik zo graag lees, en waarom ik zoveel over het leven nadenk. Maar een echte wetenschapper stopt nooit met dat magische 'waarom', of wel? Voor BrightLights schrijf ik over van alles en nog wat, van groene flitsen tot aan Zwarte Magica!

1 reactie