BrightLights
oxford

Oxford: dé universiteit

Al heel lang is mijn grote droom om ergens in het buitenland te studeren. En dan het liefst ergens waar ze Engels praten, want daar ben ik goed in. Op school heb ik Cambridge Engels, dat maakt aanmelden straks meteen wat eenvoudiger. Maar nu ik in de vijfde klas van het gymnasium zit, komt die droom wel heel dichtbij. En de tijd om het waar te maken is aangebroken, want in sommige landen vallen aanmeldingsdeadlines veel eerder dan in Nederland.

Dus ging ik vlák voor de toetsweek, want een beetje uitstelgedrag is mij niet onbekend als het om moeilijk leerwerk gaat, op het internet op zoek naar verschillende universiteiten in Engelssprekende landen. Al snel vond ik dat de Amerikaanse universiteiten wel erg duur waren, $44.000-55.000 per jaar  (32.000-40.000 euro) voor één van de goed aangeschreven ‘Ivy League’ universiteiten (Stanford, Harvard, Yale, MIT). Die in Engeland vielen dan wel weer mee; de duurste universiteiten (Oxford, Cambridge – “Oxbridge”) zijn zo’n £9.000 per jaar, dat is ongeveer 10.800 euro. Nog steeds een heel verschil met Nederland waar collegegeld ongeveer 2000 euro per jaar is. Maar goed, met een goede opleiding krijg je in principe ook een goed betaalde baan en kun je je studieschuld weer terugbetalen.

Engeland, here I come!

De volgende stap was kiezen waar in Engeland ik dan zou willen studeren. Mijn top 3: Oxford, Cambridge en Londen University, alle drie plekken waar ik wel eens rondgelopen heb en die op het eerste gezicht bevielen.

In Londen zit de nummer 3 op de lijst van beste universiteiten (vooral vanwege de School of Economics) en geneeskunde kun je daar studeren aan ‘Kings College’. Klinkt goed. Ook liep ik twee jaar geleden door de universiteitsbuurt in Londen en zag ik een bordje ‘for students 15 years and older’ staan.

Het bleek te gaan om een College waar je voorbereid wordt voor toelating op de beste universiteiten, waar je eigenlijk al vakken kunt doen in de studierichting die je wil opgaan. Maar, ik heb ondertussen een online cursus biomedische wetenschappen aan de Universiteit Leiden afgerond, dus misschien is Cats College een beetje dubbelop (en vast niet goedkoop, zo’n privé college!).

Oxford University

De oudste universiteit van heel Engeland. Het is daardoor een prachtige universiteit, met veel imposante historische gebouwen waaronder de Bodleian Library (zie mijn andere artikel over deze hemelse plek). Deze universiteit staat op nummer 1 van mijn lijstje. Sinds ik er voor het eerst rondliep toen ik 8 jaar was (tijdens een Harry Potter reis) heb ik vaak gedagdroomd dat ik daar zou studeren. Toen ik me er in ging verdiepen werd ik alleen maar enthousiaster. Het is wat anders georganiseerd dan in Nederland. Je hebt een ‘department’ waar je hoorcolleges krijgt (ik zou dan naar het Department of Medicine gaan). Maar om daar naar toe te mogen moet je toegelaten worden tot een college. Er zijn er wel 30, en 25 bieden ook Geneeskunde aan. In zo’n college heb je een eigen ‘tutor’ waarmee je met nog twee studenten een aantal keer per week samenkomt. Je tutor heeft wetenschappelijk aanzien in jouw vakgebied en kan je meer uitleggen en bespreekt ook zijn onderzoek met jou. En daarnaast houdt hij in de gaten dat je goed studeert en helpt hij waar nodig. Maar nog leuker: in zo’n college woon je, eet je, studeer je in de bibliotheek, heb je sportteams, orkestjes, een bar en ga maar door. Een aantal van de decors van de Harry Potter films zijn van die Oxford Colleges. Moeilijk kiezen dus, wordt het New College, Christ Church College of toch Trinity? De oudste is University College, en ik hou wel van oud…

Cambridge University

In ‘the Guardian’ en ‘the Sunday times’ tot beste universiteit van Engeland uitgeroepen. Cambridge en Oxford vechten ook altijd om de ’beste universiteit ter wereld’ titel, en dit jaar won Cambridge. Zoals altijd scheelde het niet veel. Ook Cambridge is heel oud, maar een paar honderd jaar jonger dan Oxford. Ook deze universiteit heeft het College-systeem, en een paar hele mooie colleges. De reden dat deze universiteit mijn nummer 2 is, is eigenlijk alleen omdat ik altijd van Oxford heb gedroomd. Maar als Oxford niet lukt, is dit zeker een mooie tweede keus!

Toekomstmuziek

Maar ik loop een beetje op de zaken vooruit. Want ik moet eerst nog twee toetsweken doen, naar de open dagen toe (en laat die van Oxford nou nét tijdens de laatste toetsweek zijn, zucht), een goed resultaat halen voor het Cambridge examen en me gaan voorbereiden op de toelating in oktober dit jaar. En dan maar duimen, dat als ze zeggen ‘International students are welcome’ en ‘We pick the best and brightest students purely on their academic merit and passion for their chosen course. If that sounds like you, and you like to think for yourself, Oxford could be the right university for you.’, dat ze dat ook bedoelen voor een tegen die tijd bijna 15 jaar oud Nederlands meisje!

Wil je ook ergens in het buitenland studeren? Welke universiteit is jouw favoriet? Comment hieronder! 

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

1 reactie