clima
De hartelijke groetjes van Venus_Anneloes_Versie 1_Afbeelding

De hartelijke groetjes van Venus!

“Ik wil astronaut worden!” roept bijna ieder kind onder de twaalf jaar dolenthousiast als men vraagt wat hij of zij dan wil worden. Ook als familieleden aan mij de vraag stelden wat ik wilde gaan doen ‘als ik groter was’, was mijn antwoord simpel. Lekker naar de maan, de sterren voorbij zien razen en ons planeetje vanuit een totaal andere hoek bekijken. Wie wil dat nou niet?

Advertentie

Het klinkt misschien raar, maar om astronaut te worden, kun je gewoon op een advertentie reageren. De NASA (Amerika) zet elke twee jaar weer in de krant dat ze versterking nodig hebben, de ESA (Europa) zo’n beetje elke twintig jaar.

En dan beginnen de selectierondes. Het start allemaal met je CV. Je moet een opleiding hebben in de wiskundige, natuurwetenschappelijke, biologische of scheikundige richting. Ook geneeskunde is vaak wel goed. Daarbij is het handig als je tussen de zevenentwintig en de zevenendertig jaar oud bent (de gemiddelde leeftijd is vierendertig jaar). Je moet in goede gezondheid verkeren en tussen de 1,57 en de 1,90 lang zijn. En je moet drie jaar werkervaring hebben in je vakgebied. Een masteropleiding telt gelukkig al als één jaar, en een doctorstitel als drie. Ook kun je astronaut worden zonder gestudeerd te hebben, namelijk als je militair vlieger bent of testpiloot.

De aspirant-astronauten worden aan een grondig, lichamelijk onderzoek onderworpen. “Een zeer uitgebreide, medische keuring is echt noodzakelijk. Bovenop een keuring zoals alle vliegers jaarlijks krijgen, komen grondige, extra onderzoeken van hart, evenwichtsorganen, nieren, darmen enz. Ook het gebit wordt goed bekeken. Als je drie maanden lang belangrijk werk moet doen in een ruimtestation, moet je natuurlijk niet ziek worden,” zei astronaut André Kuipers in het voorwoord van de ‘Kleine Ruimtevaartgids’ van Govert Schilling.

Ook psychisch onderzoek is vereist. Met de laatste kandidaten worden lange vraaggesprekken gehouden, ze worden onderworpen aan enkele tests en uiteindelijk komen daar dan een paar geschikte kandidaten uit. Om even een voorbeeldje te geven: van de 8413 kandidaten die zich in 2008 beschikbaar stelden voor de ESA, werden er zes werkelijk astronaut. Even rekenen: dat is 0,000071 procent. Ahum…

Русский

En dan begint de training. De kleine groep gelukkigen begint(bij de ESA in elk geval) met een basistraining van anderhalf jaar in Keulen en Moskou. De vervolgopleiding vindt plaats in Houston, met collega’s uit de VS, Canada, Japan en Rusland. De astronauten maken straaljagervluchten, volgen een overlevingstraining en leren om te gaan met hun nieuwe werk. In principe zijn ze na deze tijd klaar om de lucht in te gaan, maar vaak is er nog geen vlucht beschikbaar. Ze werken daarom mee aan verwante ruimteprojecten, en ze zorgen ervoor dat ze zich op bepaalde terreinen specialiseren. De gemiddelde astronaut spreekt Russisch, heeft talloze wetenschappers ontmoet en deelgenomen aan bijzondere activiteiten. Met dat CV kom je wel ergens, als je eenmaal niet meer in de lucht hangt. Want voor bijna elke astronaut komt er een dag dat hij of zij werkelijk de ruimte in mag. Meestal wordt er dan eerst een beginnervlucht gemaakt, van negen tot zestien dagen. Volgens deze website verdient een astronaut tussen de 47873 en de 104819 euro in een jaar.

Astronaut is een eerzaam, gerespecteerd, cool en bijzonder beroep. Maar in de ruimte kan er ook nogal wat misgaan. Zoals bijvoorbeeld in de medische thriller ‘Alarmfase rood’(‘Gravity’, 2001) van Tess Gerritsen. Er breekt een ziekte uit in ruimtestation ISS, en dat kost bijna alle bemanningsleden het leven… (en die ene overlevende is nou niet bepaald gelukkig…)

Zwaaien

Toch astronaut worden? Want misschien is het wel een typerende kinderdroom, maar hoe gaaf is het om een selfie met de Nederlandse vlag op je Facebook te kunnen zetten? En zo’n opleiding heeft niet iedereen, het verdient niet slecht en je doet nuttige ervaring op. Wat gaat er boven het zien van de aarde, vanaf een hoogte van duizenden kilometers? Hoe vet is het om aan je vrienden te vertellen…

Nou ja. De kans is vrij klein dat je daadwerkelijk wordt aangenomen. Maar niet getreurd. Rondom astronauten staan talloze andere mensen. Op de website schrijft het NASA dat ze meer mensen nodig hebben: bestuursleden, wetenschappers, engineers, elektriciens, accountants en schrijvers. En voor iedere middelbare scholier die ervan droomt om ooit voor hen te werken, staat er heel bemoedigend dat je het beste werk al in de schoolbanken kunt doen. Kortom: op naar die acht voor wiskunde, dan kun je later vanaf de maan naar je docent zwaaien!

Zou jij astronaut willen worden? 

Anneloes

Anneloes

Ik ben echt zo'n waarom-persoon: altijd wil ik van alles weten hoe het werkt en waarom het zo werkt. Dat zou kunnen verklaren waarom ik zo graag lees, en waarom ik zoveel over het leven nadenk. Maar een echte wetenschapper stopt nooit met dat magische 'waarom', of wel? Voor BrightLights schrijf ik over van alles en nog wat, van groene flitsen tot aan Zwarte Magica!

Reageren