clima
Dogecoin

Dogecoin: Wow, so money, such finance

Als je aan geld denkt denk je al snel aan serieuze dingen als sparen, belastingen en rente, niet aan het weggeven aan willekeurige mensen omdat ze iets grappigs zeiden of het rondstrooien gewoon ´voor de grap´.

Deze dingen zijn echter wel karakteristiek voor Dogecoin. Dogecoin, kortweg DOGE, is een cryptocurrency zoals Bitcoin en vele anderen, waaronder Litecoin en Peercoin. Er is echter over die drie niet zo veel speciaals meer te zeggen, want het zijn gewoon munteenheden, eigenlijk. Er is daarentegen wel iets speciaals aan Dogecoin, wat eigenlijk geen enkele andere munteenheid heeft: Het is allemaal wat minder serieus. En dat is eigenlijk helemaal niet zo negatief.

Want wat is het?

Dogecoin is een munteenheid met als inspiratie de meme ‘Doge’. Een ‘meme’ is een plaatje of gezegde dat zich van persoon tot persoon verspreidt. Doge is een plaatje van een Japans hondenras, de Shiba Inu, met daarop teksten in combinatie met ‘wow’, ‘such’ en ‘many’. Dit kan natuurlijk op heel veel dingen toegepast worden. Een hond met een sjaal krijgt de tekst ‘much artistic’, ‘so indie’. Blijdschap? ‘many wow’, ‘very joy’. En zo ook geld: ‘such currency’, ‘many Ðoge’. Dogecoin is luchtig, grappig, maar bovenal anders. Want waar het bij alle andere cryptocurrencies eigenlijk gewoon gaat om zo veel mogelijk geld verdienen (voor alle day traders en pump & dumpers), gaat het bij Dogecoin vooral om plezier. Gewoon lekker klooien, eigenlijk. Wat wel interessant is, dat het alsnog waarde heeft. Niet veel; één Doge is op het moment maar 1/10e dollarcent, maar het is toch leuk. En hoe meer mensen het leuk vinden, hoe meer het waard wordt. Maar, zegt iedereen, dat is nog steeds niet het doel. Het doel is lol hebben.

Kan je er wel iets mee?

Hier stuiten we op een paar problemen. Het is eigenlijk nog best nutteloos. Het is net iets meer dan een maand oud, wat betekent dat het nog in zijn kinderfase zit. Echter heeft DOGE al veel bereikt , waaronder de eerste transactie (Pizza, net als met Bitcoin), het eerste goede doel dat het accepteert (een hondenopvangcentrum), de eerste erkenning van een overheidsinstantie (de Federale bank van India), en zelfs haar eerste roof (dogewallet, Ð30.000.000,-). Maar er is nog veel te behalen. Het is gigantisch bijzonder dat Dogecoin zo snel groeit: nog nooit is een (crypto)munteenheid zo snel gegroeid.

Maar als mensen er zo onserieus over zijn, kan het dan wel echt ooit iets worden? Die vraag verwoordt heel goed de zorg die een groot (en groeiend) aantal gebruikers heeft. Die zorg is echter niet nodig: ‘serieuze’ bedrijven zoals Delta V technologies, een vliegtuigingenieursbedrijf, en reddit.com overwegen al om het te accepteren, en er zijn al meerdere artisten, gamedevelopers en webshops accepteren het.

Dogecoin heeft gigantische potentie door haar onserieuze basis, waardoor mensen juist meer geneigd zijn om er mee bezig te gaan. Zij springen niet in het diepe van een markt die ze niet begrijpen, maar kunnen met iets wat (tot nu toe) weinig waarde heeft. Dogecoin is eigenlijk een perfecte introductie in de economie en hoe geld eigenlijk zou moeten zijn.

Meer weten?

http://www.reddit.com/r/dogecoin

http://www.dogecoin.com

http://foundation.dogecoin.com/

Sander

Sander

Tweedejaars student journalistiek, gespecialiseerd in technologie, digitale media, en alles waar kritiek op te leveren valt. Waant zichzelf al volwaardig journalist.

1 reactie