BrightLights
Boekhandel Maastricht

De N°1 van de Mooiste Boekenwinkels ter wereld? Hmmm…

Een paar weekends geleden gingen we naar Maastricht. Eindelijk. Dat wilde ik al heel lang, want ik was ooit tijdens wat doelloos googelen een lijst tegen gekomen met de 10 mooiste boekenwinkels ter wereld. En welke winkel stond op nummer 1? Je raadt het al… die in Maastricht. Ik had trouwens ook een nieuwe voorraad boeken nodig, dringend. De boeken in de wisselkast van de camping in de Spaanse Pyreneeën hadden mijn dorst naar goede boeken aardig aangezwengeld en nieuwe schoolboeken blijven maar even interessant, heel even.

Te mooi om waar te zijn?

Op de foto’s zag de winkel in Maastricht er heel mooi uit. Maar toen we aankwamen in Maastricht, helemaal klaar om van onze sokken geblazen te worden bij de eerste stap naar binnen, vond ik het eigenlijk nogal tegenvallen. Begrijp me niet verkeerd, de boekenwinkel zit in een prachtige oude kerk, maar ze hebben rond de pilaren in het midden een soort hekwerk van verdiepingen gemaakt, waar dan veel boekenkasten staan (met informatieboeken, zucht…). Die verdiepingen (het waren er twee) zijn gemaakt van lelijk zwart metaal. En bij binnenkomst zie je als eerste de zwabber en bezem staan en niet de boeken (die staan aan de zijkant). Het past niet echt goed bij het mooie decor van de oude kerk, waar ik juist mooie, grote, donkerbruine houten kasten had verwacht; een beetje zoals in de Bodleian Library van Oxford.

Over smaak valt niet te twisten

Maar goed, houten kasten zijn mijn smaak, voor veel mensen zal dat anders liggen. Erger was  dat het aanbod van boeken me erg tegenviel. De peuterafdeling was wel aardig, maar ze hadden nauwelijks boeken in het Engels en, nog erger, maar heel weinig young adult boeken. Het werd me wel duidelijk dat deze boekenwinkel niet op nummer één stond, omdat het zo’n goede winkel was. Vorm boven inhoud.

Het kwam allemaal nog goed dat weekend. Er bleek namelijk een paar straten verderop een heel klein en onopvallend, maar overvol kinderboekenwinkeltje te zijn. En daar hadden ze precies alle boeken die ik zocht (de House of Night serie van P.C. Cast bijvoorbeeld, en Cassandra Claire’s Clockwork boeken).

Maar die top 20 blijft me intrigeren. Tijd om nummer 2 op te zoeken: The Bookàbar Bookshop in Rome. Toevallig gaan we met school volgende week naar Rome, dus…  ‘Modern design at its finest’ is me beloofd. Hmmm…. Ik ben benieuwd.

Kijk hier voor de volledige lijst.

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

Reageren