BrightLights
bodleian library wachtkamer voor de tour

Book Worm Heaven: The Bodleian Library in Oxford

In de meivakantie ben ik naar de Bodleian Library in Oxford geweest. Op deze prachtige locatie zijn meer dan 11 miljoen (!) boeken opgeslagen, in verschillende gebouwen. Een beetje boekenwurm zoals ik ben, vindt dit natuurlijk fantastisch. We hebben de “extended tour” genomen, en van te voren alle informatie over de bibliotheek opgezocht. De tour verliep ongeveer zo: 

We begonnen in de “Divinity School”. Een paar leuke feitjes hierover: Dit gebouw is in de Harry Potter films gebruikt als decor voor de ziekenzaal van Hogwarts. En vroeger werden hier studenten mondeling overhoord door de professoren.

Daarna gingen we naar “Duke Humfrey’s library”. Dit is de bibliotheek waar verschillende scènes van Harry Potter zijn opgenomen, bijvoorbeeld in deel 1 (De steen der wijzen) is het de verboden sectie van de bibliotheek  en in deel 4 en 6 zie je meerdere malen Hogwarts studenten zich over de boeken buigen, of langs de antieke kasten zoeken naar een boek. Deze bibliotheek is mijn idee van de hemel. Al die boeken! Ik heb na dit onderdeel van de tour even 5 minuten moeten zitten, om het allemaal te verwerken. Boeken overal om je heen! En dan nog van die mooie ouderwetse boeken, met leren kaften, en lintjes erom heen, om ervoor te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.

Als laatste gingen we naar “Radcliffe Camera”. Dit is een rond gebouw, waar veel gestudeerd wordt op de 1e verdieping, en in die zelfde ruimte op de 2e verdieping ook weer boeken, boeken, boeken! Helaas mocht je nergens foto’s maken.

Aan de ene kant zijn de ruimtes zo antiek en oud dat het lijkt alsof je de geschiedenis in wandelt. Aan de andere kant zijn ze ook hypermodern en worden ze echt gebruikt door studenten van de Oxford University. Overal wordt gecheckt of je niet stiekem een boek mee hebt genomen. Ze hebben bij iedere deur boekscanners, die scannen of er één van de magnetische stickers in je tas zit, die ze in alle boeken plakken. Studenten moeten, voordat ze de bibliotheek in mogen, een eed zweren. Hierin staat dat ze geen boeken van de plank zullen halen zonder toestemming. Je mag de boeken niet mee naar huis nemen, en moet van te voren aanvragen hoeveel tijd je denkt nodig te hebben om een boek te bestuderen. Voor die tijd betaal je dan.

Voordat deze bibliotheek werd gebouwd (het was meteen ook het eerste gebouw van de Oxford University) was Oxford maar een kleine stad. Maar nadat hij gebouwd was kwam er een burgeroorlog. De nieuwe koning vroeg of hij in een van de zalen van de Bodleian Library zijn parlementvergadering mocht houden, en zo’n verzoek kan je moeilijk weigeren, dus heeft de bibliotheek een paar keer gediend als vergaderzaal.

Als je een keer naar Oxford gaat, bezoek dan zeker de Bodleian library en neem een tour, hoe langer hoe beter! Ik hoop er ooit nog eens echt onderzoek te kunnen doen en die mooie oude boeken van de plank te mogen pakken.

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

1 reactie