clima
pride and prejudice

Jane Austen: Pride and Prejudice

Laatst kondigde mijn moeder op ons wekelijkse filmavondje aan, dat we twee literair verantwoorde films zouden gaan kijken. ‘Welke films dan?’ vroegen mijn zus en ik. ‘Sense and Senibility en Pride and Prejudice’, antwoordde mijn moeder. Door deze kennismaking met de films werd ik ook nieuwsgierig naar de boeken.

Ooit had mijn oma mij een omnibus gegeven van de boeken van Jane Austen, maar ik was er nog niet eerder in begonnen. Jane Austen is geboren in 1775 en hoorde bij de lage adelkringen in Engeland. Behalve Sense and Sensibility (1811) en Pride and Prejudice (1813) schreef ze nog vier boeken voor haar dood in 1817. Ze leidde een teruggetrokken bestaan, iets wat je niet zou denken als je haar verhalen leest.

Schrijfstijl

Maar goed, eindelijk begon ik dan aan Pride and Prejudice. Mijn reactie? Het allereerste wat mij opviel was de schrijfstijl. Jane was een van de eersten die de vrij directe rede gebruikte. Wat ze namelijk doet is dit: ze schrijft in de indirecte rede, maar nog indirecter dan normaal. Want ze schrijft bijvoorbeeld niet: ‘He asked her if her family was in good health’ maar: ‘he inquired after her family’s health’. (De directe rede zou zijn “Is your family in good health?”, he asked). Maar daarna komt dan wel bijvoorbeeld: She said: “They are, thank you.” Dus als je per ongeluk over het eerste stukje hebt heen gelezen, heb je opeens geen idee waar ze het over heeft. Dat gebeurde best vaak, dus ik moest wel preciezer lezen dan ik gewend was.

Ten tweede viel mij op dat de film (de versie uit 2005) erg op het boek lijkt. En dat zie je niet bij veel verfilmde boeken. Er missen misschien wat conversaties, maar geen hele vertellijnen (behalve het einde, dat is er niet meer). En er is niks bij verzonnen.

Het verhaal

En ten derde dan natuurlijk het verhaal. Het gaat over de familie Bennet en in het bijzonder de op een na oudste dochter, Elizabeth. Er zijn vijf dochters: de oudste is Jane, daarna Elizabeth, Mary, Kitty, en de jongste Lydia. Mrs. Bennet wil niets anders dan een zo goed mogelijk huwelijk voor al haar dochters. Het verhaal begint met de komst van Mr. Charles Bingley, die in het landhuis in de buurt komt wonen. Hij neemt zijn zus en zijn beste vriend Mr. Darcy mee. De familie Bennet ontmoet hen op een lokaal bal. Daar worden Mr. Bingley en Jane meteen verliefd op elkaar, maar hoort Elizabeth Mr. Darcy’s opmerking dat Elizabeth ‘bearly tolerable’ is. Ze is gekwetst, maar te trots om het te laten merken (pride). Mr. Darcy denkt dat Jane alleen maar om Mr. Bingley’s geld geeft en haalt hem over terug te keren naar Londen (prejudice). Als Elizabeth hierachter komt, haat ze Mr. Darcy nog meer. Maar dan vraagt Mr. Darcy haar of ze met hem wil trouwen. Omdat ze weet dat hij het was die haar zus ongelukkig heeft gemaakt, wijst ze hem af. Maar in de weken erna komt ze haar beslissing te betreuren. Want Mr. Darcy zorgt er niet alleen voor dat Mr. Bingley weer terug komt naar zijn landgoed, waar hij Jane ten huwelijk vraagt. Maar hij is ook degene die, wanneer Lydia wegloopt met een soldaat en haar familie ten schande dreigt te worden, Lydia terug vindt en haar bruidschat betaalt zodat ze met de soldaat kan trouwen (pride).

Het is mooi hoe zowel trots als vooroordelen aan alle kanten van het verhaal een rol spelen en de personages daar mee worstelen. Daardoor is het verhaal na 200 jaar nog steeds heel herkenbaar als je het leest, ook al weet je niets over de Engelse samenleving en die tijd rond 1800. En of Elizabeth haar trots en vooroordelen kan laten varen om gelukkig te worden met Mr. Darcy…. Daarvoor zul je het boek moeten lezen! Of de film kijken natuurlijk. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn vooroordelen over ‘zo’n oud boek’ heb overwonnen.

Volgende keer: Sense and Sensibility.

Yara

Yara

Ik heet Yara en ben 12 jaar. Bij BrightLights ben ik redacteur en schrijf ik voornamelijk binnen het thema literatuur. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium Schiedam in de vierde klas. Als ik niet bezig ben met schrijven voor BrightLights of huiswerk, speel ik graag cello. Ik zit ook in een orkest. Daarnaast doe ik aan indoor klimmen, waarmee ik mee heb gedaan aan de finale van de Zuid-Hollandse jeugdkampioenschappen.

1 reactie

  • Ik vind Pride & Prejudice echt geweldig.
    Als je het boek en de film met Keira Knightley leuk vindt moet je eigenlijk ook eens de miniserie van de BBC met Colin Firth en Jennifer Ehle kijken.